Ο πολυβραβευμένος αυστριακός σκηνοθέτης Fabian Eder μιλάει για την Ελλάδα που ανθίζει… «Οι Έλληνες έχουν μεγάλη ψυχή και δύναμη, θα τα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση!»


Ο Fabian Eder στην Αιδηψό
Συνέντευξη
στη Γιώτα Περήφανου

Ο γνωστός φιλέλληνας αυστριακός σκηνοθέτης και συγγραφέας Fabian Eder,  βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στα Λουτρά της Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια, στα πλαίσια της Διημερίδας Τέχνης και Πολιτισμού «…Αέρας τέχνης φυσάει στην Αιδηψό… Όντως η Ελλάδα ανθίζει…!».
Γνωρίσαμε έναν άνθρωπο ιδιαίτερα δημιουργικό, ευγενικό άκρως επικοινωνιακό γεμάτο αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πολιταξιδεμένος, εξερευνητής, λάτρης της θάλασσας, μίλησε στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ για την ταινία του «Griechenland Blüht» (Η Ελλάδα ανθίζει) καθώς και για τα επόμενα μελλοντικά του σχέδια.
Ο Fabian Eder, τον περασμένο Απρίλιο σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι - μαζί με τους συνεργάτες του - από την Κρήτη προς τη Δυτική Ελλάδα, αποφάσισε να καταγράψει τις απόψεις πολλών ανθρώπων της καθημερινότητας για το πώς βιώνουν την κρίση της Ελλάδας. 
Ο σκηνοθέτης έβαλε πλώρη για την Ελλάδα
Στόχος του δημιουργού ήταν να μαγνητοσκοπήσει την «Ελλάδα της Άνοιξης» και τις ομορφιές της χώρας μας ώστε να μεταφέρει τα δικά του μηνύματά συμπαράστασης και αγάπης κατά των στερεότυπων και της κινδυνολογίας που κατά καιρούς προβάλλουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κυρίως αυτά της Γερμανίας.
Η ιδέα του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών (περίπου) γεννήθηκε ένα ηλιόλουστο πρωινό στις 12 Μαρτίου του 2012, την ώρα που ο κ. Eder απολάμβανε το πρωινό του με τη σύζυγο του Katharina Stemberger. Η αυστριακή πρωτοβουλία για την Ελλάδα βρήκε πολλούς και θερμούς υποστηρικτές. Πρόκειται για μια δράση υπό την αιγίδα του διάσημου Αυστριακού καλλιτέχνη, συγγραφέα, ποιητή και ηθοποϊού Αντρέ Χέλερ που τη στηρίζουν κορυφαίες αυστριακές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και φίλος της Ελλάδας, Φράντς Βρανίτσκι και ο πρώην αντικαγκελάριος και Υπουργός Επιστημών Έρχαρντ Μπούζεκ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ FABIAN EDER ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ
(Φωτό αρχείου) Καπετάνιος του ιστιοπλοϊκού ο ίδιος, επάνδρωσε το «πλήρωμα» του με μια ομάδα καλλιτεχνική αποτελούμενη από τον κάμεραμαν Ρίτσι Βάγκνερ, το φωτογράφο Αντρέα Χαντλ και άλλους συνεργάτες

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σαν σύγχρονος Οδυσσέας ο Fabian Eder έβαλε πλώρη για την Ελλάδα που ανθίζει… Καπετάνιος του ιστιοπλοϊκού ο ίδιος, επάνδρωσε το «πλήρωμα» του με μια ομάδα καλλιτεχνική αποτελούμενη από τον κάμεραμαν Ρίτσι Βάγκνερ και το φωτογράφο Αντρέα Χαντλ και άλλους εξαίρετους συνεργάτες. Ο σκηνοθέτης πήρε συνεντεύξεις από νέους ανθρώπους που δεν απασχολούν την επικαιρότητα και τα πρωτοσέλιδα   - ηλικίας 12 έως και 49 ετών -, οι οποίοι καταθέτουν τα προσωπικά τους βιώματα και τις σκέψεις τους για την πατρίδα τους, την Ευρώπη και το πολιτικό σύστημα. 
Η "Ελλάδα ανθίζει"
Μόλις ολοκλήρωνε την εκάστοτε ταξιδιωτική διαδρομή, μαζί με τους συνεργάτες του επεξεργάζονταν το οπτικό - ακουστικό υλικό που είχαν συγκεντρώσει και το παρουσίαζαν στο διαδίκτυο. Η «Ελλάδα της Άνοιξης»  έκανε τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και ο κ. Eder έγινε γνωστός και ως ο φιλέλληνας αυστριακός σκηνοθέτης.
Παρακολουθώντας την προβολή του ντοκιμαντέρ στο συνεδριακό κέντρο του THERMAE SYLLA SPA (στην Αιδηψό), είδαμε εικόνες της Ελλάδας μέσα από τον καλλιτεχνικό φακό του σκηνοθέτη και ανθρώπους της διπλανής πόρτας να μιλάνε για τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα θετικό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αποφασισμένοι να εργαστούν σκληρά ώστε να δουν την χώρα να ανθίζει και πάλι. 
(Φωτό αρχείου) Στο χωριό Δρακώνα, κάπου στα βουνά της Κρήτης, συναντάμε τον 28χρονο μουσικό Μανούσο Πολλάκη, μέσα από το φακό του Fabian Eder
Το οδοιπορικό στην «Ελλάδα της Άνοιξης» είχε στάσεις στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στα Μάταλα, τον Άγιο Νικόλαο, στη Σπιναλόγκα, σε Ίο, Μονεμβασία, Πύργο, Ζάκυνθο, Ιθάκη και Μεσολόγγι (ο τελευταίος σταθμός κατ’ επιλογή του Fabian για «ιστορικούς λόγους)
O αυστριακός σκηνοθέτης στην Ελεύθερη Φωνή
Και το ταξίδι για την «Ελλάδα της Άνοιξης» ξεκίνησε κάπως έτσι…
Ε.Φ: Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα ως κεντρικό θέμα της ταινίας σας;
F.E: Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα με πλούσια ιστορία και παράδοση. Ακούγοντας λοιπόν τα όσα πρόβαλλαν τα Μέσα Ενημέρωσης στο εξωτερικό, κυρίως αυτά της χώρας μου που αφορούν δυσάρεστες ειδήσεις και συκοφαντικά δημοσιεύματα για το προφίλ των Ελλήνων καθώς και όλα αυτά τα αρνητικά οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζετε, ήθελα να δείξω - στους συμπατριώτες μου - την πραγματική εικόνα μιας πανέμορφης χώρας που, όπως και ο λαός της. Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πίστεψα ποτέ στο προφίλ του τεμπέλη Έλληνα που προσπαθούν να περάσουν τα διεθνή Μέσα. Οι Έλληνες είστε προκομμένοι, δυνατοί και με μεγάλη ψυχή. Απλώς βιώνετε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεστε εσείς.
Ε.Φ: Πριν από την ταινία, είχατε επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα;
F.E: Ναι, είχα έρθει μια φορά πριν και επισκέφθηκα την Κρήτη. Πραγματικά ενθουσιάστηκα από την κουλτούρα την Κρητικών, τα υπέροχα φαγητά και τη ζεστασιά της φιλοξενίας τους. Άλλωστε αφετηρία των σταθμών μου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν αυτό το νησί των ονείρων…
Ε.Φ: Πως σας φαίνεται η Εύβοια, την επισκέπτεστε για πρώτη φορά;
F.E: Είναι μοναδική! Υπέροχος τόπος και καταπληκτικοί άνθρωποι. Είστε πολύ τυχεροί που ζείτε αυτή την ομορφιά της φύσης και τη καθαρότητα της θάλασσας. Ειλικρινά η Εύβοια έχει τόσες εικόνες που θα μπορούσα να εμπνευστώ για κάποιο από τα επόμενα μου έργα. Ελπίζω και εύχομαι να μην το κάνω αυτό με αφορμή την κρίση που βασανίζει τους Έλληνες αλλά καθαρά για λόγους προβολής ενός υπέροχου ελληνικού τόπου.
Ε.Φ: Θεωρείτε πως η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και αυτές τις δύσκολες ώρες που βιώνει καθημερινά;
F.E: Βεβαίως, η κρίση θα ξεπεραστεί γιατί η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, τη θεωρώ σπίτι μου, όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και είμαι σίγουρος πως με αισιοδοξία και υπομονή τα όσα σας βασανίζουν θα αποτελέσουν παρελθόν. Η Ελλάδα έχει αντοχές και ιστορικά το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές. Δεν θα λυγίσει τώρα, δεν θα την αφήσουμε και εμείς οι γείτονες και φίλοι της να «μαραθεί». Η χώρα σας είναι πολύ αγαπητή από τον κόσμο στο εξωτερικό.
Ε.Φ: Αν μπορούσατε να απευθύνατε ένα ερώτημα στον Έλληνα πρωθυπουργό, τι θα τον ρωτούσατε;
F.E: Δεν ξέρω τι ερώτηση θα του έκανα. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές, η κρίση δεν θα περάσει μέσα σε έξι μήνες, θα χρειαστεί καιρός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσουμε την αισιοδοξία μας. Η Ευρώπη και οι αρμόδιοι Φορείς οφείλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα με κάθε δυνατό μέσο. Και θέλω να πιστεύω πως αυτό μπορεί να γίνει και θα γίνει.
  (Φωτό αρχείου) Ο φιλέλληνας σκηνοθέτης θα συνεχίσει τα ταξίδια συμπαράστασης στις ελληνικές θάλασσες
Η συζήτηση με τον αυστριακό σκηνοθέτη συνεχίστηκε και μετά τη συνέντευξη. Ο Fabian θα συνεχίσει να προβάλλει την Ελλάδα στο εξωτερικό καθώς ετοιμάζει το δεύτερο μέρος της ταινίας τους με τον τίτλο “Greece in Bloom reloaded” με εικόνες που θα κάνουν και πάλι το γύρω του κόσμου διαδικτυακά με σκοπό την ανάδειξη της χώρας μας.
Επίσης, τόνισε πως έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ευρέσεως υποστηρικτών - χορηγών για τη πρώτη ταινία του, καθώς σκοπεύει να τη κυκλοφορήσει και σε DVD με ελληνικούς υπότιτλους.
Ο κ. Eder μας αποχαιρέτησε με ένα ζεστό χαμόγελο, δίνοντας την υπόσχεση πως θα φροντίσει να επιστρέψει στην Εύβοια για να ανακαλύψει ακόμη περισσότερες εικόνες αυτού του «μαγικού», όπως χαρακτηριστικά είπε, τόπου.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του αυστριακού σκηνοθέτη και της ταλαντούχας ομάδας βρίσκουμε διαδικτυακά στο blog «Η Ελλάδα ανθίζει» (http://www.griechenlandblueht.com/),  όπου αναρτά φωτογραφίες, κείμενα και σχόλια εμπνευσμένα από κάθε ελληνικό ταξίδι του.
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ" ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ FABIAN EDER



   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις