Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια - Γ.Π.Σ. - στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας


Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
 
Παρουσίαση της πορείας των Μελετών και συντονισμός τον Ομάδων που ήδη εκπονούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως, Ελυμνίων και Νηλέως του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας έγινε στη Λίμνη. Για μελλοντικό εργαλείο ανάπτυξης κάνει λόγο ο Δήμος
Η πορεία των μελετών και ο συντονισμός των Μελετητικών Ομάδων των τριών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) των Δημοτικών Ενοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, ήταν το θέμα της συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στη Λίμνη, στη βόρεια Εύβοια, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Κτίριο Μελά.  
Στο πάνελ από αριστερά: Ο Δήμαρχος  Ανέστης Ψαρρός
Ο Προϊστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας Αντώνιος Τερζής
Οι επιβλέπουσες μηχανικοί των τριών Μελετών κ.κ. Χατζηπάκου, Πανταζή και Βασιλείου από την Τ.Υ. της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
Η συνάντηση αυτή δρομολογήθηκε κατόπιν επιθυμίας του Δήμου και των εμπλεκόμενων Φορέων και Αναδόχων, προκειμένου να συγχρονίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιτέλεση των σχετικών συγχρηματοδοτούμενων μελετών, που αφορούν τον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό στα όρια των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και νυν Δημοτικών Ενοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Παρουσίαση της πορείας των Μελετών και συντονισμός
Οι εκπρόσωποι των τριών Μελετητικών Ομάδων που εκπονούν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του πρώην Δήμου Κηρέως, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του πρώην Δήμου Ελυμνίων και το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Νηλέως, παρουσίασαν τη μέχρι τώρα εργασία τους.
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Προϊστάμενος της  Δνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος (Διευθύνουσα Υπηρεσία) κ. Αντώνης Τερζής, με  τις επιβλέπουσες μηχανικούς από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας κυρίες Χατζηπάκου για τη Δ.Ε. Κηρέως, Πανταζή για τη Δ.Ε. Ελυμνίων και Βασιλείου  για τη Δ.Ε. Νηλέως. 
Από τη Δημοτική Αρχή Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, συμμετείχε ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Ψαρρός μετά των Αντιδημάρχων του από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες κ.κ. Ιωάννη Καντζούρα (Κηρέως), Ιωάννη Στεργίου (Ελυμνίων) και Κων/νο Παπαντωνίου (Νηλέως), η νέα Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κική Στρέφου, ο πρώην πρόεδρος κ. Χρήστος Τζαχρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Μπάρετ,  από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου  ο κ. Γιώργος Γερογιάννης και από τον τομέα Περιβάλλοντος και το γραφείο Προγραμματισμού ο κ. Νίκος Σκουμπρής.
Τη συζήτηση παρακολούθησαν και παρενέβησαν με προτάσεις πρόεδροι από τις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.
Οι ανάγκες και οι τάσεις του χωροταξικού σχεδιασμού, η παρουσίαση στα προοίμια των μελετών - πριν από την υποβολή των Α΄ σταδίων από τους αναδόχους Μελετητές - και ο συντονισμός των προσπαθειών μεταξύ των Ομάδων για την παράδοση ενός συνολικού εργαλείου μελλοντικής ανάπτυξης του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας
Οι επιβλέπουσες μηχανικοί των τριών Μελετών κ.κ. Χατζηπάκου, Πανταζή και Βασιλείου από την Τ.Υ. της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως ειπώθηκαν κυρίως θέματα συντονισμού αλλά έγινε και μια πρώτη αναφορά στα στοιχεία που συνέλεξαν οι τρεις Μελετητικές Ομάδες, καθώς και στις κατευθύνσεις για την εκπόνηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Από πλευράς Δήμου, οι δημοτικοί και τοπικοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους  για την αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών τους.
Μελλοντικά θα υπάρξουν συχνότερες συναντήσεις και επαφές των Μελετητικών Ομάδων με τοπικούς παράγοντες, Φορείς, Συλλόγους και πολίτες προκειμένου να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Σε χρονικό διάστημα, 12 μηνών μετά την υπογραφή της σύμβασης, οι Μελετητές είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν το  πρώτο στάδιο που αφορά στη καταγραφή των στοιχείων, την ανάλυση αλλά και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης. Το στάδιο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο για τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και  Ελυμνίων και τον Αύγουστο για το Νηλέα. 
 Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου.
Αντιπροσωπεία μηχανικών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Από την πλευρά των μελετητικών ομάδων 12 εκπρόσωποι - ειδικοί επιστήμονες: Χωροτάκτες, Πολεοδόμοι, Περιβαλλοντολόγοι, Γεωλόγοι κ.α.
Έχοντας  τα συμπεράσματα της πρώτης φάσης θα ξεκινήσει η διαδικασία του δεύτερου σταδίου που έχει να κάνει με τον καθορισμό αναπτυξιακής κατεύθυνσης του Δήμου και την οργάνωση των χρήσεως γης. Για να επιτευχθεί αυτό θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.
Στη συνέχεια το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και έπειτα να πάρει το δρόμο για το Υπουργείο προκειμένου να γίνει Προεδρικό Διάταγμα…
Ήταν μια χρηστική συνάντηση για όλους τους Φορείς και το πρώτο λιθαράκι για μια αναπτυξιακή προοπτική φαίνεται να έχει δρομολογηθεί… Βέβαια τα αποτελέσματα θα φανούν εν καιρώ…
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις