Στάθης Λιαγκάκης «Είμαστε αντίθετοι στο να γίνει η περιοχή μας βόθρος προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ΤΕΡΝΑ…» - Άστραψε και βρόντηξε ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας - Για «τεράστιες ευθύνες αυτών που ξεπουλούν τη γη στο όνομα των μεγάλων επενδύσεων…» μίλησε η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Στερεάς


Φωτό αρχείου
Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας (που συνεδρίασε στις 20 Δεκεμβρίου του 2012, στη Λίμνη) το αίτημα του Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Στάθη Λιαγκάκη, ο οποίος ζήτησε να καταγγελθεί η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την οποία εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους για την εκμετάλλευση (υπόγεια) μεταλλείου μαγνησίτη (λευκολίθου) καθώς και των συνοδών αυτής έργων σε χώρους συνολικής έκτασης 16.570, 17 τ.μ. στις θέσεις «Γερόραμα» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Προκοπίου του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στη βόρεια Εύβοια, εντός της Μεταλλειοκτησίας «Κτήμα Αχμέτ Αγά - Δράζι» από την εταιρεία «ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε.». 
Ο κ. Σ. Λιαγκάκης
Αξίζει να σημειώσουμε πως σύσσωμη η αντιπολίτευση με ψήφους επτά υποστήριξε την πρόταση του κ. Λιαγκάκη με τον οποίο μιλήσαμε σχετικά αλλά και για τα όσα εκτυλίχθηκαν στην επεισοδιακή, όπως μας τη χαρακτήρισε συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα.
Ο κ. Λιαγκάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό και στην πορεία του θέματος. Τόνισε πως είχε εισηγηθεί και στο παρελθόν το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός το οποίο, παρά τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής δεν δρομολογήθηκε τότε.
Προχώρησε λοιπόν σε εκ νέου εισήγηση και το θέμα έφτασε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις αλλά και εντάσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
«Είμαστε αντίθετοι στο να γίνει η περιοχή μας βόθρος προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ΤΕΡΝΑ. Ζητήσαμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθεί το Σώμα για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σε ο,τι αφορά στην εκμετάλλευση (υπόγεια) Μεταλλείου μαγνησίτη (λευκολίθου) και των συνοδών έργων από την ΒΙΟΜΑΓΝ. στο Δ.Δ. Προκοπίου του Δήμου μας.
Αφορά την απόφαση με αρίθμ. πρωτ. 37963/1790/5-7-2012 στην οποία ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ εξέδωσε τροποποίηση η οποία αναρτήθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια ΑΔΑ Β41Ν0-3ΒΒ στις 6-8-2012.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεταξύ των δεκατεσσάρων πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων ο υπ. αρίθμ. 46 αναφέρει: Σε περίπτωση ανάγκης βυθοκορημάτων κατά τη λειτουργία λιμενικής εγκατάστασης η απόρριψη των βυθοκορημάτων που θα προκύψουν να γίνει σε κατάλληλο προς τούτο χώρο στη ξηρά ή σε βάθη θάλασσας μεγαλύτερα από 50 μέτρα και σε απόσταση από την ακτογραμμή μεγαλύτερη των 2km. Η απόρριψη οποιονδήποτε υλικών/ουσιών στη θάλασσα επιτρέπεται μετά από θετική γνωμοδότηση κατάλληλου εργαστηρίου (ΕΚΘΕ, Πανεπιστημίου κ.α) από την οποία θα προκύπτει ότι τα υλικά αυτά δεν είναι επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλονκαι με άδεια της οικείας Λιμενικής Αρχής», επεσήμανε ο κ. Λιαγκάκης. 
Εντάσεις και διαξιφισμοί μεταξύ Ψαρρού και Λιαγκάκη - Τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Ένταση μεταξύ Α. Ψαρρού και  Σ. Λιαγκάκη
Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως επί του θέματος από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έλειψαν τα παρατράγουδα και οι βαριές εκφράσεις.
 Όπως είχαμε προαναφέρει σε δημοσίευση μας (http://eleutherifoni.blogspot.gr/2012/12/blog-post_1839.html ) ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός στη τοποθέτηση του είπε μεταξύ άλλων πως «είναι κρίμα που ο κ. Λιαγκάκης παρουσιάζεται με τη σημερινή του εισήγηση σαν το μακρύ χέρι αυτών που απεργάζονται τα συμφέροντα της περιοχής και στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος τίποτε να μην γίνει σ΄αυτόν το τόπο. Θεωρώ υποχρέωση μας να καταδικάζουμε και να καταγγέλλουμε τέτοιες ενέργειες» ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα του κ. Λιαγκάκη.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Λιαγκάκης ο οποίος ανταπαντώντας στα όσα είπε ο κ. Ψαρρός, τόνισε πως «δεν δέχομαι ότι είμαι το μακρύ χέρι κανενός. Απεναντίας εσείς είστε το μακρύ χέρι των συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή». 
Δειτέ στο παρακάτω λίνκ αναλυτικά τα πρακτικά από τη συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου της 20ης Δεκεμβρίου: http://www.scribd.com/doc/120798821/ΒΕΦ2ΩΛ5-Θ7Β-signed
Ερωτήσεις προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από τη Λαϊκή Συσπείρωση (Περιφέρειας Στερεάς) 
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012) δόθηκαν προ ημερήσιας διάταξης κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής, περί τροποποίησης της απόφασης του ΥΠΕΚΑ που αφορούν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την υπόγεια εκμετάλλευση λευκολίθου και των συνοδών έργων από τη ΒΙΟΜΑΓΝ στο Δ.Δ. Προκοπίου του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.
Για την ιστορία… στη 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (15/2/2012) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία με οχτώ ψήφους υπέρ και μία κατά η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της «ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε.» για το εν λόγω έργο στη βόρεια Εύβοια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας (αποτελούμενη από τους κ.κ.  Τάσο, Χρονά, Γιώργο Γκικόπουλο και Σοφία Ντούρου) καταψήφισαν και τα δύο θέματα δηλώνοντας, ότι «η ΒΙΟΜΑΓΝ θέλει να κατοχυρώσει μεταλλευτικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειό - κεντρικής Εύβοιας.
«Τη θεωρούμε έκπτωτη, χωρίς δικαίωμα σε γη που ανήκει στο λαό της περιοχής, όπως και τα τσιφλίκια του Μπαίκερ είναι περιουσία που πρέπει να περιέλθει στο λαό. Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής είναι λαϊκή περιουσία και η αξιοποίηση του πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα διαχείρισης με κεντρικό έλεγχο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού».
Διαβάζοντας τα Μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης την παραπάνω απόφαση (της 15ης Φεβρουαρίου), προχώρησαν στη διατύπωση ερωτημάτων, όπως:
-    Πρόκειται για τροποποίηση ή καινούργια απόφαση αποκομιδής και απόρριψης αποβλήτων στη θάλασσα;

-         Υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα στα μεταλλεία, σχετική έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος και αν προβλέπεται αυτά να μετακινηθούν; Επίσης κατά πόσο συμπεριλαμβάνονται στα όποια απόβλητα θα ρίχνονται στη θάλασσα;  

-   Τα φορτηγά που αναφέρει η απόφαση τι θα μεταφέρουν στο λιμάνι αφού το μετάλλευμα θα μεταφέρεται από ταινιόδρομο; Γιατί δεν χρησιμοποιείται ο όρος μετάλλευμα αλλά γενικώς «υλικά»;

-          Γιατί η αξιολόγηση καταλληλόλητας των νερών θα καταγράφεται σε βιβλίο και όχι, όπως προβλεπόταν, ηλεκτρονικά; Ποιος θα ελέγχει; Η ίδια η επιχείρηση;

-      Προβλέπεται τέλος, σύμφωνα με τη συνολική εικόνα που έχετε και τις τελευταίες εξελίξεις, μόνο υπόγεια ή και ανοιχτή εξόρυξη;
Εν κατακλείδι, η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Στερεάς μίλησε για ξεπούλημα της γης, του ορυκτού, του πλούτου και της ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στη ΒΙΟΜΑΓΝ, τη ΤΕΡΝΑ, στους μεγάλους ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα δήθεν της «ανάπτυξης» και των «επενδύσεων» που γίνονται μόνο για την εκμετάλλευση του πλούτου που διαθέτει ο τόπος, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους αλλά και το περιβάλλον.
 «Όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, που σφαγιάζουν καθημερινά το λαό μας, έχουν τεράστιες ευθύνες…».
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις