Το ραντεβού ΖΩΗΣ την ημέρα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στη Λίμνη - Θερμή η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελυμνίων Εθελοντών Αιμοδοτών


Ραντεβού ΖΩΗΣ!!!
Πιστοί στο ραντεβού ΖΩΗΣ για άλλη μια φορά οι εθελοντές αιμοδότες της Λίμνης στη βόρεια Εύβοια, την περασμένη Δευτέρα (21 Ιανουαρίου) συμμετείχαν στην προγραμματισμένη ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία ο Σύλλογος Ελυμνίων Εθελοντών Αιμοδοτών με το Συνεργείο Αιμοληψίας της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».
Από νωρίς το πρωί μέχρι στις 2:00 το μεσημέρι, στο Αγροτικό Ιατρείο της Λίμνης, η συμμετοχή των αιμοδοτών ήταν συγκινητική σε μια ακόμη σημαντική ανθρωπιστική κίνηση ζωής. Ικανοποιημένοι οι διοργανωτές από την ανταπόκριση των εθελοντών παρά τη δύσκολη εποχή λόγω και της έξαρσης των ιώσεων.
Λίγο πριν την αιμοληψία…
Πριν την αιμοληψία...
Το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό  - αποτελούμενο από την υπεύθυνη Ιατρό (του Συνεργείου) κ. Κυριακή Βεντιάδη, τη Προϊσταμένη Νοσηλευτικής κ. Αικατερίνη Μακρή, τη Νοσηλεύτρια κ. Χριστίνα Μπουγουλιά και την Επισκέπτρια Υγείας κ. Δέσποινα Κουνδουράκη - εξήγησε στη Ελεύθερη Φωνή πως τα στάδια που προηγούνται της αιμοληψίας είναι σημαντικά καθώς παρέχεται η δυνατότητα προληπτικής εξέτασης στους συμμετέχοντες - επαφή με το γιατρό χωρίς τη τυπική επίσκεψη. Όπως και πλήρης ενημέρωση σε ο,τι αφορά στο ιστορικό υγείας του κάθε ενδιαφερόμενου αιμοδότη που βοηθάει πολύ ακόμη και στον εντοπισμό μιας πάθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ 


Φωτό αρχείου: Η κ. Βεντιάδη με τον κ. Νίκο Γεραλή Γραμματέα του Συλλόγου Ελυμνίων Εθελοντών Αιμοδοτών
Η γιατρός κ. Κυριακή Βεντιάδη αναφέρθηκε επιπλέον, στις διαδικασίες που ακολουθούνται πριν την αιμοληψία και επανέλαβε πως «οι προέλεγχοι εξέτασης είναι άκρως απαραίτητοι για κάθε αιμοδότη».
Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει το ειδικό Δελτίο του Αιμοδότη στο οποίο ουσιαστικά αναφέρει εκτός από τα βασικά προσωπικά του στοιχεία και ένα ιατρικό ιστορικό που αφορά την κατάσταση της υγείας του. Ακολουθεί εξέταση από το επιστημονικό προσωπικό (προληπτικός και κλινικός αλλά και παρακλινικός - ιολογικός έλεγχος). Όταν διαπιστωθεί και επίσημα πως ο εθελοντής μπορεί να συμμετέχει στο τελικό στάδιο (της αιμοληψίας) τότε οδηγείται στον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι αιμοληψίες. Εκεί ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό με φροντίδα και προσοχή αναλαμβάνει δράση. 
Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας...
Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον όλη τη διαδικασία και συνομιλήσαμε με εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη χαρά τους που τους δίνεται η ευκαιρία να προσφέρουν σε συνανθρώπους.
Οι εθελοντές εδώ και χρόνια συμπληρώνουν με αφοσίωση την ομάδα αγάπης για το συνάνθρωπο. Κάποιοι μάλιστα είναι βετεράνοι αιμοδότες ενώ τελευταία  σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν και νεώτεροι ηλικιακά άνθρωποι δηλώνοντας ευτυχισμένοι που συνεισφέρουν σε αυτή τη δράση.  Όλοι έχουν γίνει μια όμορφη και ζεστή παρέα με το νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό και σε κάθε κάλεσμα δίνουν δυναμικό παρόν.
Ο νεαρός εθελοντής αιμοδότης Ν. Ιωάννου
Ο Νίκος Ιωάννου από τη Λίμνη, νεαρός εθελοντής του Συλλόγου, αμέσως μετά την αιμοληψία μίλησε στην Ελεύθερη Φωνή για τη συμμετοχή του στις αιμοδοσίες.
«Νιώθω πραγματικά ευτυχής που μπορώ να προσφέρω βοήθεια σε άλλους ανθρώπους. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την πράξη αγάπης. Για μένα πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής και κάθε φορά που δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχω σε αιμοδοσία μετά και την ολοκλήρωση της αιμοληψίας νιώθω σαν να έχω ξαναγεννηθεί. Απίστευτη αίσθηση υγείας και προσφοράς, χαρίζοντας ΖΩΗ», τόνισε ο Νίκος.
Τα ποσοστά συμμετοχής των εθελοντών - Οι αιμοδοσίες στη Λίμνη
Φωτό αρχείου: Ο κ. Ν. Γεραλής αιμοδότης και ο ίδιος
Σε προηγούμενη συνάντηση μας, κατά τη διάρκεια της πρώτης αιμοδοσίας του Συλλόγου Ελυμνίων Εθελοντών που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου το 2012, είχαμε μιλήσει με το Γραμματέα του Συλλόγου κ. Νίκο Γεραλή ο οποίος μας κατατόπισε σχετικά με τα ποσοστά συμμετοχής των εθελοντών τα οποία σημειώνουν αυξητικές τάσεις (φτάνοντας ακόμη και σε 80 εθελοντές ανά αιμοδοσία).
«Σε ετήσια βάση συνολικά για τους μήνες Ιανουάριο, Μαϊο και Σεπτέμβριο, υπολογίζονται κατά μέσο όρο περισσότερες από 100 φιάλες αίματος», είπε ο κ. Γεραλής.
Εξήγησε πως η Λίμνη είναι πρωτοπόρα από το 1977 - 78 στις αιμοδοσίες πριν και από τη σύσταση του Συλλόγου, υπό την αιγίδα του οποίου (από το 1998) διοργανώνονται πάντα με επιτυχία οι αντίστοιχες πράξεις αγάπης.
Με ζεστασιά μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτής της κίνησης και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι ώστε να ενισχυθεί με ακόμη περισσότερους ενδιαφερόμενους. Αναφέρθηκε επίσης στην άριστη συνεργασία με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό τμήμα (του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»), που συνδιοργανώνουν τις αιμοδοσίες όλα αυτά τα χρόνια και δήλωσε πολύ χαρούμενος καθώς μπορούν άμεσα - έχοντας τα απαραίτητα αποθέματα στην Τράπεζα Αίματος - να συμβάλλουν αποτελεσματικά σε όποιο περιστατικό κριθεί αναγκαίο.
(Φωτό αρχείου) Η κ. Κ. Μακρή με το βετεράνο αιμοδότη κ. Γρηγόρη Ιωάννου
Η κ. Κατερίνα Μακρή Προϊσταμένη του Συνεργείου Αιμοληψίας από το Νοσοκομείο «Γ. Γεννημάτας», μίλησε για τη συνεργασία με συνειδητοποιημένους αιμοδότες, εκ των οποίων ελάχιστοι ζητούν βεβαιώσεις για τη συμμετοχή τους. Το πλήθος των σταθερών εθελοντών μπορεί να αγγίζει σε κάθε αιμοληψία και περί τα 70 με 80 άτομα.
Δίνουμε αίμα χαρίζουμε ΖΩΗ!!!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο Ελυμνίων Εθελοντών Αιμοδοτών και το κ. Γεραλή στο τηλ.: 6972636475.
Χρηστικές οδηγίες για τους υποψήφιους εθελοντές αιμοδότες 
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:
- Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
- Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
- Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
- Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
- Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς. 
Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία:
- Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
- Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). - - Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
- Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
- Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
- Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα. 
- Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
- Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
- Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
- Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
Γιώτα Περήφανου
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ 21ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις