Στον Εισαγγελέα στέλνουν τη Δημοτική Αρχή Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας η Λαϊκή Επιτροπή Κατοίκων, ο Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κηρίνθου - Καταγγελία της Αντιπολίτευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος του Δημάρχου Ανέστη Ψαρρού



Πλάνο από τη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής στη Κήρινθο
Αποκλειστικό
Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου
Μήνυση κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας στις 25 Απριλίου από τη Λαϊκή Επιτροπή Κατοίκων, το Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων Μαθητών (Δημοτικού - Νηπιαγωγείου) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κηρίνθου Ευβοίας κατά της Δημοτικής Αρχής Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.
Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για το χρονικό της περιπέτειας των κατοίκων του χωριού Κηρίνθου (από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 24 Απριλίου) σε ο,τι αφορά στο σοβαρό πρόβλημα με το νερό που έχει προκύψει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κήρινθο και την Κρύα Βρύση.  Επιπλέον  - μεταξύ άλλων - περιγράφονται εκτενώς οι ενέργειες και παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής ως προς την επίλυση του προβλήματος, στους υγειονομικούς ελέγχους από την αρμόδια διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Στερεάς, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιείται το νερό  - έως ότου έρθουν οι χημικές αναλύσεις από την υγειονομική υπηρεσία - και να διανείμει ο Δήμος εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους του χωριού η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε (όπως τονίζεται και στην μηνυτήρια αναφορά).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΨΑΡΡΟΥ


Σάββατο 27 Απριλίου: Σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Κατοίκων Κηρίνθου 

Ο κ.  Σ. Κουτσουράς με τα Μέλη της Επιτροπής

Η Λαϊκή Επιτροπή Κατοίκων Κηρίνθου το περασμένο Σάββατο παρουσία δυο Δημοτικών Συμβούλων της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης- Αγίας Άννας κ.κ Σταύρου Κουτσουρά (μέλος επίσης του Δ.Σ. της Επιτροπής Ύδρευσης του Δήμου) και Κώστα Γιαννιού πραγματοποίησε συνάντηση - συζήτηση με θέμα τις επόμενες κινήσεις της μετά από έναν αναλυτικό απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της. 
Ο κ. Κ. Γιαννιός στη συνάντηση του Σαββάτου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια κατατοπιστική αναφορά στις ενέργειες της Λαϊκής Επιτροπής και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, διαβάστηκε το τελευταίο έγγραφο (αρ. Πρ. 1958) της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Στερεάς σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη το νερό για πόσιμο και γενικά για ανάγκες διατροφής των κατοίκων της Κηρίνθου και της Κρύας Βρύσης (δείτε το σχετικό σύνδεσμο: http://eleutherifoni.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2887.html).
Μετά και από αυτό το έγγραφο οι κάτοικοι δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν και ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις τόσο από το Δήμαρχο κ. Ανέστη Ψαρρό όσο και από τις υπηρεσίες Υγείας του κράτους. Επίσης σε δημοσιεύματα ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως κ. Γιάννης Καντζούρας μίλησε για σκευωρίες εναντίον του Δήμου, ρίχνοντας "λάδι στη φωτιά" στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ της Λαϊκής Επιτροπής και του Δήμου.
Κατά τη συζήτηση - σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής των Κατοίκων της Κηρίνθου
Η Αντιπολίτευση έκανε λόγο για ενέργειες κουκουλώματος και προχειρότητας ως προς τις μέχρι τώρα κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Από πλευράς Δήμου, σύμφωνα και με τελευταίες αναλύσεις για την ποιότητα του νερού που διενήργησε ιδιωτικό εργαστήριο μετά και τη νέα γεώτρηση στην οποία προχώρησε η Δημοτική Αρχή στην περιοχή Καστρί, υποστηρίζεται πως τόσο μικροβιολογικά όσο και χημικά το νερό είναι κατάλληλο για πόσιμο. 
Μέλη της Επιτροπής
Οι κάτοικοι κατόπιν τούτων των αποτελεσμάτων του Δήμου πήραν την πρωτοβουλία και απέστειλαν εκ νέου δείγματα νερού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο αρμόδιο εργαστήριο αναλυτικής Χημείας. 
Η δειγματοληψία έγινε από τα Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής σε πλαστικά δοχεία. Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα προσδιορισμού ολικού και εξασθενές χρωμίου σε τρία δείγματα υδάτων με ημερομηνία ανάλυσης σε πόσιμα, επιφανειακά και υπόγεια ύδατα από 15/4 έως και 17/4 οι τιμές έχουν ως εξής:
Κρύα Βρύση ολικό χρώμιο σ 10,7 μg/L και εξασθενές χρώμιο 10,6 μg/L
Κήρινθος ολικό χρώμιο 2,87 μg/L και εξασθενές χρώμιο 2,27 μg/L
Να επισημάνουμε πως αυτές τις μέρες βρίσκονται εν αναμονή οι κάτοικοι για τα αποτελέσματα των  χημικών εξετάσεων του νερού στις δυο περιοχές (Κήρινθο και Κρύα Βρύση) από το Υγειονομικό.
Για σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος ως προς τη μη εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. (σύμφωνα με το άρθρο 58 παρ. 1.β του Ν.3852/2012) καταγγέλλει το Δήμαρχο Ανέστη Ψαρρό η Αντιπολίτευση του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας
Η Μείζων Αντιπολίτευση του Δήμου απέστειλε καταγγελία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά και από τη μη τήρηση της απόφασης της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 5 Απριλίου), όπου τα μέλη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (ελάσσονα και μείζονα) αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ως προς την ακαταλληλότητα του νερού στην τοπική κοινότητα Κηρίνθου και Κρύας Βρύσης: 
Όλα τα δείγματα νερού να σταλούν σε δημόσιο εργαστήριο για έλεγχο, όταν διοχετευθεί το νερό μέσα στο δίκτυο από τη νέα γεώτρηση και μέχρι να γίνουν όλα όσα αναφέρονται σο έγγραφο της Υγειονομικής υπηρεσίας, το χωριό της Κηρίνθου να εφοδιάζεται με εμφιαλωμένο νερό με ευθύνη του Δήμου και ένας δημοτικός υπάλληλος να κάνει διανομή κατ’ οίκον στους πολίτες που αδυνατούν να προσέρχονται στα σημεία διανομής. Ο εφοδιασμός να συνεχιστεί μέχρι να αποδειχθεί ότι το νερό είναι κατάλληλο για χρήση. Να ληφθεί μέριμνα στον οικισμό της Κρύας Βρύσης Κηρίνθου καθώς υπάρχει πρόβλημα. Να γίνει άμεσα η σύνδεση με το νέο νερό.
Οι κάτοικοι, τέλος, να μην καταβάλλουν τέλη ύδρευσης μέχρι να αποκτήσουν καθαρό - υγιεινό νερό. 
Παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις των κατοίκων της Κηρίνθου (της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα για το νερό της Κηρίνθου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου) ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Ψαρρός δεν εκτέλεσε την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου εκτός από μια φορά που μοίρασε εμφιαλωμένα νερά στην πλατεία του χωριού και στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
Σχετικά με την καταγγελία της Αντιπολίτευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενημερώθηκαν τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κατά τη συνάντηση του Σαββάτου. Επίσης η καταγγελία γνωστοποιήθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Απριλίου. Ο Δήμαρχος απάντησε πως "οι αποφάσεις δεν εκτελούνται την ίδια μέρα, απαιτείται χρόνος... Δεν μπορεί ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος να με καλεί στο τηλέφωνο και να μου επιβάλει επιτακτικά να εφαρμόσω την απόφαση. Αν είναι δυνατόν, στο Δήμαρχο;".
Η Αντιπολίτευση δήλωσε συμπαραστάτης στην προσπάθεια των κατοίκων και πρότεινε να δρομολογηθεί σύντομα μια Γενική Λαϊκή Συνέλευση στο χωριό παρουσία όλων των κατοίκων, όπου θα γίνει πλήρης ενημέρωση  - για τα μέχρι τώρα στοιχεία - από τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα για το νερό Κηρίνθου.
Όπως μας ενημέρωσε η Επιτροπή οι κάτοικοι Κηρίνθου και Κρύας Βρύσης νιώθουν διχασμένοι καθώς δεν ξέρουν ποιον να πρωτοπιστέψουν. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη δημόσια υγεία και θα πρέπει απ’ όλους τους φορείς να προσεχθεί σε βάθος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις