Αρχιερατική λαμπρότητα στον εορτασμό της Δεήσεως στη Λίμνη - Τη μελαγχολία του εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος για τη συρρίκνωση της φετινής λαϊκής και όχι μόνο… συμμετοχής


Με τη δέουσα επισημότητα και αρχιερατική λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, Ε΄ Κυριακή των Νηστειών η τελετή της «Δεήσεως - Ημέρα Σωτηρίας» στη Λίμνη Ευβοίας.
Φέτος παρά τον ανοιξιάτικο καιρό η συμμετοχή του κόσμου ήταν λιγοστή από κάθε άλλη φορά γεγονός που σχολιάστηκε - κατά το κλείσιμο της Θείας Τελετής - μελαγχολικά από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος παρά τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και το δύσκολο πρόγραμμα του τιμά ανελλιπώς με την παρουσία του σε κάθε εορταστική και θρησκευτική εκδήλωση τη θαλασσινή κωμόπολη.
Το Ιστορικό χρονικό του εορτασμού της «Ημέρας Σωτηρίας» στη Λίμνη
Η παραδοσιακή αυτή εορτή τελείται στη Λίμνη, από των χρόνων της απελευθερώσεως της Ευβοίας και της Λίμνης από τους Τούρκους (1831) έως και σήμερον.
Η επανάκαμψη των διασπαρέντων Ελυμνίων στην πατρώα γη από τας Νήσους του Αρχιπελάγους, όπου είχαν καταφύγει σε δύσκολους χρόνους της τότε έκβασης των επαναστατικών πραγμάτων επερατώθη κατά τον ιστορικό Ν. Μπελλάρα το Έαρ του 1831. Τότε κατά τον ίδιο ιστορικό ετελέσθη πάνδημος λιτανεία μετά των λαβάρων, των Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων των Μονών ανά την ανεγειρόμενη εκ νέου κωμόπολη της Λίμνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Η εορτή και η τελετή αυτή τελείται εκ τότε συνεχώς και αδιακόπως έως τη σήμερον εις ανάμνηση του ιστορικού εκείνου γεγονότος. Είναι αμφίβολο εάν οπουδήποτε αλλού της Ελλάδος τελείται παρόμοια τελετή. Καίτοι η αναφερθείσα εκκλησιαστική άποψη περιορίστηκε στην παράδοση ενός πιθανολογούμενου συμβάντος τότε λοιμού.


Η τελετή της «Δεήσεως» στη Λίμνη την Κυριακή 21 Απριλίου

Ο φετινός εορτασμός παρά τη συρρίκνωση της λαϊκής συμμετοχής υπήρξε λαμπρός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσόστομου, με τα του Επιτελείου του, των Τοπικών Ιερέων της Λίμνης, Ιερέων και Μοναχών της ευρύτερης περιοχής.
Σε μια κατανυκτική Θεία Λειτουργία με τις υμνωδίες των καλλικέλαδων ιεροψαλτών και τα ευοδιάζοντα σε προσκύνημα Άγια Λείψανα των Ιερών Μονών Αγίου Νικολάου Γαλατάκη και Οσίου Δαυίδ - Γέροντος προσήλθαν πιστοί προς ευλάβεια και προσκύνηση.
Με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας και εν μέσω καμπανοκρουσιών, άπαντες Ιερατείο, Δημοτικοί - Τοπικοί Παράγοντες, Αρχές και Λαός σχημάτισαν τελετή περιοδεύοντες μετά των σημαιών, λαβάρων, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Λυμνιάς και των Αγίων Λειψάνων στη πόλη, ως ξεκίνησαν οι προπάτορες μας πριν από 182 χρόνια.
Σε κάθε σταυρόδρομο ανέμεναν τη πομπή ευσεβείς πολίτες του τόπου ενώ στους στενότερους δρόμους της έσω πόλης γραφικές φιγούρες όπως κάθε φορά πιστές χριστιανές έραιναν με μύρα και ροδοπέταλα τη Θεία πομπή. Στο χώρο της πλατείας κάτω του Ιερού της Κεντρικής Εκκλησίας έγινε από τους Σεβασμιώτατο το κλείσιμο της Θείας Τελετής με τις ευχές για Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.
Στη συνέχεια με τον ασπασμό της Θείας Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων διενεμήθη αντίδωρο και αγιασμός προς ευλάβεια.
Τη τελετή πλούμισαν με την παρουσία τους μια μικρή Ομάδα Μαθητών του Λυκείου Λίμνης, οι Ναυτοπρόσκοποι Λίμνης και η Ομάδα του Χορευτικού Ομίλου «Το Λύμνι» με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές τους στολές. 
Την επίσημη Πολιτεία εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιάννης Στεργίου, λοιποί Επιτελείς του Δήμου, τέως Δήμαρχοι Λίμνης, εκπρόσωποι των Αρχών του Τόπου και Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.
Ε΄ Κυριακή των Νηστειών - της «Δεήσεως - Ημέρα Σωτηρίας» για άλλη μια φορά επετειακά στη Λίμνη. Στη Λίμνη που ξέρει καλά να κρατάει χρόνια και χρόνια τις παραδόσεις, τα έθιμα και τη θρησκευτική της ευλαβοσύνη.
Καλή Ανάσταση!!! 
Γιώτα Περήφανου
Φωτορεπορτάζ: Νατάσα Ντάνη
Φιλιώ Σαβάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις