Ποιες εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται επιστροφές εισφορών από το ΙΚΑ...

Το διάβασα στο megabox

Ένα ανέλπιστο δώρα αναμένει τις εργαζόμενες μητέρες οι οποίες γέννησαν από το 2008 και μετά. Μπορούν να προσφύγουν στο ΙΚΑ και να ζητήσουν πίσω τις μισές από τις εργατικές ασφαλιστικές εισφορές (6,67%) που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Ίδρυμα τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό...
Και αυτό καθώς με τον νόμο 3655/2008, με τον οποίο καταργήθηκαν τα «προνόμια» των εργαζομένων μητέρων (να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη), δόθηκε –μεταξύ άλλων- και το δικαίωμα σε μειωμένες (μισές) εργατικές εισφορές για ένα 12μηνο από την ημέρα επιστροφής της στην εργασία μετά την άδεια λοχείας φυσικά (63 ημερών). Αν η εργαζόμενη πήρε την εξάμηνη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, η επιστροφή των εισφορών αφορά μόνο σε ένα εξάμηνο.

Η επιστροφή γίνεται μετά από αίτηση της ενδιαφερομένης στο ΙΚΑ (κατάστημα που υπάγεται η επιχείρηση με βάση την έδρα), χωρίς την μεσολάβηση δικηγόρων και άλλων… καλοθελητών.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν την σχετική αίτηση γιατί υπάρχει 5ετής περίοδος παραγραφής της αξίωσης η οποία αρχίζει να εκπνέει με την λήξη του έτους 2008=2013).

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων η σχετική εγκύκλιος είναι η 48 του 2010 (Α23/269/48)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις