Η ρεπόρτερ που «κατέκτησε» τη γη της Βόρειας Εύβοιας

Γιώτα Περήφανου

Από το κυνήγι της είδησης και τη μάχιμη δημοσιογραφία, η Αθανασία σχεδόν καθημερινά τα τελευταία χρόνια ζει τις δικές της εμπνεύσεις καλλιεργώντας βιολογικά λαχανικά και οπωροκηπευτικά στο μποστάνι της στη Βόρεια Εύβοια.

Η ρεπόρτερ που «κατέκτησε» τη γη της Βόρειας Εύβοιας
Η δημοσιογράφος - αγρότισσα μετρά ατελείωτες ώρες στο οργανωμένο περιβόλι της και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με σταθερή πελατεία κυρίως τη θερινή περίοδο...

Επιστροφή στη φύση

Η Αθανασία έχει πλούσιο βιογραφικό και ζηλευτή προϋπηρεσία τόσο στο χώρο των Media όσο και σε γνωστούς εκδοτικούς οίκους όπου εργαζόταν ως μεταφράστρια.
«Η κρίση στα ΜΜΕ ήρθε πιο νωρίς για μένα και για πολλούς συναδέλφους. Δυστυχώς εργάστηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα αμισθί ή με ελάχιστα χρήματα και φυσικά χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ένσημα. Έκανα υπομονή αλλά κάποια στιγμή πήρα τη μεγάλη απόφαση να αλλάξω τη ζωή μου και να θέσω νέους επαγγελματικούς στόχους. Παράλληλα και η ενασχόληση μου με τις μεταφράσεις έπεσε σε τέλμα λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης γεγονός που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την απόφαση μου να τα εγκαταλείψω όλα».

Πριν από δέκα χρόνια με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα επιστρέφει στο πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό της, όπου μένει μόνιμα και η οικογένεια της. Η αγάπη της για τη φύση και τους αγρούς την οδήγησε να αναλάβει το οικογενειακό αγρόκτημα στην αρχή κάτω από την καθοδήγηση του πατέρα της.

«Παρατηρώντας με προσοχή τον μπαμπά μου έμαθα πολλά μυστικά για την αγροτική ζωή, τα φυτά και τη διαδικασία παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Στην αρχή οι δυσκολίες προσαρμογής ήταν πολλές, όμως με επιμονή και υπομονή κατάφερα να τις ξεπεράσω και μπήκα στα βαθιά…»

Η Αθανασία μελέτησε πολύ τι χρειάζεται για να αποδώσει καλύτερα η σοδειά, ρώτησε, δοκίμασε και τα κατάφερε. Εξέλιξε τις μεθόδους καλλιέργειας και έφερε τη δική της νεανική αύρα στο περιβόλι.

Μετά το θάνατο του πατέρα της ανέλαβε εξ ολοκλήρου το αγρόκτημα και μέχρι και σήμερα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία.

«Η δημοσιογραφία ωστόσο παραμένει μεράκι και προσπαθώ να την κρατήσω μέσα στη ζωή μου σαν χόμπι. Το διαδίκτυο προσφέρει πολλές δυνατότητες και μου δίνει την ευκαιρία να έχω κάποιες συνεργασίες σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ως αρθρογράφος και ρεπόρτερ».

Όταν μιλά για τη δημοσιογραφία και τη μαγεία των κειμένων τα μάτια της λαμπυρίζουν. Οι παλιές αγάπες δύσκολα ξεχνιούνται!

Η όμορφη αγρότισσα εξομολογείται πως πολλές φορές νωρίς τα πρωινά παίρνει το φορητό υπολογιστή της και αφού τελειώσει τις δουλειές στο περιβόλι κάθεται και γράφει…

Το αγρόκτημα και οι απαιτήσεις του

Πόσο εύκολο είναι για μια κοπέλα να εγκαταλείψει την κοσμική ζωή και να αποσυρθεί στην επαρχία;

«Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο αλλά αν σου αρέσει αυτό που κάνεις και σου δίνει τη δυνατότητα να ζεις αξιοπρεπώς τότε το ακολουθείς. Εξάλλου τίποτα δεν είναι εύκολο, ρίσκαρα και τα κατάφερα».

Η αγροτική ζωή έχει απαιτήσεις! Πρωινό ξύπνημα, συνέπεια, πρόγραμμα και πολλές χαμένες ώρες από την προσωπική ζωή συνθέτουν ημερήσια την καθημερινότητα της Αθανασίας.

«Αρχές Απριλίου αρχίζει το φύτεμα των καλοκαιρινών οπωροκηπευτικών τα οποία θέλουν την ανάλογη φροντίδα για να μεγαλώσουν και να δώσουν καρπούς. Αστάθμητος παράγοντας ο καιρός, μια χαλαζόπτωση μπορεί να σου καταστρέψει όλους τους κόπους. Το αγρόκτημα σε θέλει συνεχώς μέσα, δεν μπορείς να το αφήσεις και να φύγεις. Οι διακοπές είναι για μένα πλέον μια πολυτέλεια.

Από τα πρώτα στάδια, τα φυτά χρειάζονται περιποίηση, βοτάνισμα, σκάλισμα, πότισμα και όλα στην ώρα τους καθώς δεν χρησιμοποιώ φυτοφάρμακα είναι ακόμη πιο δύσκολο να διατηρώ τα φυτά μου υγιή. Οι βιολογικές μέθοδοι παίρνουν περισσότερο χρόνο μέχρι να δώσουν αποτελέσματα».

Η πελατεία της Αθανασίας παραμένει σταθερή από τότε που το αγρόκτημα ήταν στα χέρια του πατέρα της. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή - λόγω και της ευγένειας του χαρακτήρα της - και στους παραθεριστές, οι οποίοι ανελλιπώς περνάνε από το μποστάνι της.



Από τα διάσημα λαχανικά της που γεμίζουν γλύκα τον ουρανίσκο είναι τα περίφημα τοματάκια καθώς και οι μεγάλες νοστιμότατες ροζέ τομάτες. Θραύση, επίσης, έχουν κάνει τα κολοκύθια και οι πατάτες της. Πολλά από τα προϊόντα της έχουν ζήτηση από εμπόρους της περιοχής και διατίθονται σε μανάβικα με την υπογραφή της.

Μια αγρότισσα με πτυχία και λογοτεχνικές αναζητήσεις…

Η Αθανασία έχει πλούσιο profile και το επιβεβαιώνει η στοίβα με τα λογοτεχνικά βιβλία που τη συντροφεύουν στο μποστάνι. Είναι μια γυναίκα της υπαίθρου με καλλιεργημένο πνεύμα. Άλλωστε από τη πρώτη στιγμή που μιλήσαμε καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια αγρότισσα εντελώς διαφορετική από το συνηθισμένο.
«Τα βιβλία είναι ο αγαπημένος μου σύντροφος. Οι σπουδές μου πάνω στο αντικείμενο της λογοτεχνίας (πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και φοιτήτρια μεταπτυχιακών σπουδών στη Συγκριτική Λογοτεχνία) διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μου για τη σπουδαιότητα των συγγραμμάτων. Κυρίως τον χειμώνα ακούγοντας τα κύματα της θάλασσας εμπνέομαι και γράφω. Εξάλλου τότε έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθώ και με άλλα ενδιαφέροντα. Δεν περνά όμως στιγμή που να μην επισκεφθώ το μποστάνι μου. Για μένα το περιβόλι είναι δύναμη ζωής!».

Σχέδια για το μέλλον

Σε πωλήσεις μέσω διαδικτύου, προσανατολίζεται μελλοντικά η δραστήρια αγρότισσα και αυτή τη περίοδο συζητά για τη δημιουργία της δικής της ιστοσελίδας, όπου οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλνουν on line βιολογικά λαχανικά με παράδοση αυθημερόν.

«Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ήδη δρομολογώ τι δική μου διαδικτυακή επιχείρηση. Με τη βοήθεια κάποιων συνεργατών θα καταφέρουμε να κάνουμε και αυτό το εγχείρημα πραγματικότητα. Είμαι πάντα θετική και αισιόδοξη, όλα θα πάνε καλά!» τονίζει κλείνοντας το μάτι με νόημα.

Φεύγοντας φορτωμένοι με καλούδια από το γευστικό μποστάνι θαυμάσαμε την επιμονή αυτής της γυναίκας και την απίστευτη θέληση της για δημιουργία. Σε μια περίοδο κρίσης τόλμησε και κέρδισε το στοίχημα με τον εαυτό της. Η μάχιμη ρεπόρτερ του ελεύθερου ρεπορτάζ φορώντας μοδάτες γαλότσες και καρό πουκάμισο «κατέκτησε» και τη γη της Βόρειας Εύβοιας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις