Ελληνικά Εύβοιας, μια ζωγραφιά σε γαλαζοπράσινο καμβά…


Γιώτα Περήφανου

Σαν πίνακας ζωγραφικής σε γαλαζοπράσινο καμβά που θα ζήλευε και ο Μονέ - στο δρόμο Ιστιαίας - Χαλκίδας σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από το Αρτεμίσιο - στην κορυφή δροσερού πευκόφυτου λόφου απλώνεται μεγαλοπρεπώς ένα από τα πιο παλαιά και γραφικά χωριά της Βόρειας Εύβοιας, τα περίφημα Ελληνικά.


Ελληνικά: Μια ζωγραφιά σε γαλαζοπράσινο καμβά…


Με την πρώτη ματιά νιώθω γοητευμένη και ανυπομονώ να ανακαλύψω κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Τα παραλιακά Ελληνικά και το παλιό χωριό σκλαβώνουν τους επισκέπτες για τη σαγηνευτική τους ομορφιά...
Η θέα από ψηλά κόβει την ανάσα... Η ταλαντούχα παλέτα της φύσης ξεσηκώνει τις αισθήσεις… και αναδεικνύει γλαφυρά την τελειότητα! Πιτσιλωτά νησιώτικα χρώματα και κάτασπρα πουπουλένια σύννεφα δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Πανοραμική αναζήτηση μέσα από βαθύσκιωτα μονοπάτια και ατελείωτες ώρες χάζι στα αιγαιοπελαγίτικο πέλαγος και στη Σκιάθο. Ιδανικός τόπος διακοπών για ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές και δημιουργικές εμπνεύσεις.

Η περιοχή κρύβει ευφάνταστες εκπλήξεις, όλες σε γήινες και μπλε λυτρωτικές πινελιές. Δεν σταματάω λεπτό να τις απαθανατίζω με ρομαντική και «ταξιδιάρικη» διάθεση.

Οι ομορφιές του χωριού

Όταν άκουσα πρώτη φορά για τα Ελληνικά, καλοί φίλοι περιέγραψαν το χωριό σαν ένα πολύτιμο πετράδι στη Βόρεια Εύβοια καθώς προσφέρεται και για εναλλακτικό τουρισμό. Συνδυάζει αρμονικά το μυστηριώδες μπλε του Αιγαίου και το βαθύ χαλαρωτικό πράσινο του δάσους.

Διαθέτει εξαιρετικές παραλίες με κρυστάλλινα καθάρια νερά. Από τις πιο όμορφες είναι αυτή του Αγίου Νικολάου (η κεντρικότερη παραλία των Ελληνικών) στην οποία συναντώ και την ομώνυμη νησίδα.



Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο και τη Σκόπελο και απέχει 27 χλμ. από την Ιστιαία και 100 χλμ. (περίπου) από τη Χαλκίδα.

Ιδανική για κάθε οικογενειακή απόδραση προσφέρεται για απολαυστικά μακροβούτια μικρών και μεγάλων. Έχει εξαιρετική αμμουδιά και η θάλασσά της είναι αβαθής με κοχύλια που λαμπυρίζουν στην καρδιά του βυθού.
Λίγα μέτρα πριν από την παραλία γέλια και παιδικές φωνούλες με ξυπνούν από το μεσημβρινό μου λήθαργο. Τουριστική όαση με ταβέρνες, καφετέριες αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια φανερώνουν σημάδια πολιτισμού και κίνησης. Τα φρέσκα αρμυρά θαλασσινά μεζεδάκια έχουν τη τιμητική τους και οι μυρωδιές αναστατώνουν τον ουρανίσκο. Από τα καθαρά νερά του Αιγαίου όστράκα και γυαλιστερές ξεπηδούν στο πιάτο….

Πολύς θόρυβος για μένα, προτιμώ να απολαύσω τον ήχο από το παφλασμό της λευκής δαντέλας… που σβήνει στη χρυσή άμμο.

Επιστρέφω στις σκέψεις μου… και «αγκυροβολώ» σε ένα πιο απόκοσμο σημείο… με θέα το πασίγνωστο νησάκι του Αγίου Νικολάου. Απολαμβάνοντας τα καταγάλανα ήσυχα νερά κάτω από τον καυτό ήλιο και κολυμπώντας χαλαρά καταφέρνω να το προσεγγίσω. Στη κορυφή της νησίδας - χάρμα οφθαλμών - το Εκκλησάκι διηγείται τη δική του ιστορία. Σκαρφαλώνω προσεχτικά στα επιβλητικά βράχια μην τυχόν και πατήσω αχινό και αρχίζω την εξερεύνηση.




Το ιδιαίτερο νησάκι έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές σ’ όλο τον κόσμο. Δίκαια περιλαμβάνεται στους τουριστικούς χάρτες.

Το λατρεύω… νιώθω αναζωογονημένη! Η ησυχία εδώ πάνω δεν περιγράφεται.
Κατά την παραμονή μου στο χωριό ανακαλύπτω περισσότερους θαλασσινούς θησαυρούς. Μικρές και συνάμα ατμοσφαιρικές παραλίες. Τα τζιτζίκια και η περιέργεια μου με οδηγούν και σε άλλους κολπίσκους…

Ακριβώς διπλά στον Άγιο Νικόλαο, στην δεξιά πλευρά πίσω από έναν φυσικό όρμο βρίσκoνται οι παραλίες Αϊ Γιάννης και Μαύρικας. Δίχως να χάσω στιγμή… τις επισκέπτομαι και βυθίζομαι στην υδάτινη αγκαλιά τους ενώ δεν παραλείπω να αφήσω το αποτύπωμα μου στην αμμουδιά μεθυσμένη από τα καλοκαιρινά αρώματα.
Λατρεμένα Ελληνικά, τι έχανα τόσο καιρό… Ένας μικρός επίγειος παράδεισος τόσο κοντά…

Το χωριό με την πανάρχαιη ιστορία

Το όνομα των Ελληνικών προέρχεται από τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, γιατί στον όρμο του χωριού είχε αγκυροβολήσει ο Ελληνικός στόλος

Για τους εραστές της ιστορίας ο χώρος των Ελληνικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς σύμφωνα με τη χρονολόγηση των πολεμικών γεγονότων του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε όρμο του χωριού, στις 23 Αυγούστου, το 480 π.Χ είχαν αγκυροβολήσει τα ελληνικά καράβια, τα οποία ναυμάχησαν νικηφόρα με τα πολυάριθμα περσικά. Η ναυμαχία απέβη ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη των περσικών πολέμων, καθώς δημιούργησε την απόλυτη πεποίθηση στους Έλληνες ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν στη θάλασσα νικηφόρα τους βαρβάρους. Αμέσως μετά τη ναυμαχία αυτή ακολούθησε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, που ναυάγησε τα όνειρα του Ξέρξη Α’ για υποδούλωση των Ελλήνων.

Το 1836 με Διάταγμα του βασιλιά Όθωνα το χωριό Ελληνικά αποτέλεσε έδρα του νεοσύστατου δήμου Αρτεμισίων, προκειμένου να τιμηθεί για τη λαμπρή του ιστορία, ιδιαίτερα για τη ναυμαχία του Αρτεμισίου.

Στην περιοχή βρίσκεται και το περίφημο παραθαλάσσιο Καστραδάκι με τα κυκλώπεια τείχη του. Πρόσφατα έγιναν πετυχημένες ανασκαφές και εντοπίστηκαν τμήματα ισχυρής οχύρωσης των αρχαϊκών χρόνων που σε πολλά σημεία της σώζεται έως το ύψος των τριών μέτρων.

Πρόκειται για μία εκτεταμένη εγκατάσταση των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων την οποία οι ερευνητές ταυτίζουν με την αρχαία Ευβοϊκή πόλη Νύσσα.

Μυθολογικές εξερευνήσεις…

Η πόλη ήταν αφιερωμένη στο Διόνυσο και όπως αναφέρει η μυθολογική παράδοση στην περιοχή της Νύσσας τα αμπέλια άνθιζαν και καρποφορούσαν μέσα σε μια μέρα. Αυτός ο μύθος επιτρέπει κάποιον συσχετισμό με την "πολυστάφυλλον" Ομηρική "Ιστίαια"καθώς και με το πολύ γόνιμο έδαφος της Βόρειας Εύβοιας.

Ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο

Τα Ελληνικά είναι ένας πολλά υποσχόμενος γραφικός οικισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές.
Τουριστικά η υποδομή αποζημιώνει και τους πιο απαιτητικούς. Εξαιρετικές οι ενοικιαζόμενες γκαρσονιέρες του χωριού, όλες με ωραία θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και τα προαναφερόμενα νησιά των Βόρειων Σποράδων προσφέρονται για ενοικίαση σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, τόσο στα παραλιακά Ελληνικά όσο και πάνω ανεβαίνοντας στην είσοδο του παλιού χωριού.

Βόλτα στο παλιό χωριό



Το παλιό χωριό ομορφαίνουν τα γραφικά πλακόστρωτα. Είναι χτισμένο σε λόφο και τα φροντισμένα με αγάπη σπιτάκια του θυμίζουν εικόνα άλλων εποχών, τότε που τα καλοκαίρια περνούσα τις πιο χαρούμενες διακοπές στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς τρώγοντας γλυκό του κουταλιού κάτω από το ανθισμένο γιασεμί.
Παραδοσιακές κεραμιδοσκεπές και περιποιημένες αυλές με πολύχρωμα λουλούδια και υπέροχο άρωμα από τους βασιλικούς συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό του καλοκαιρινού μου παιδικού ονείρου.

Το χωριό περιβάλλεται από πανέμορφα δάση κυρίως πεύκα που δημιουργούν εξαιρετικά τοπία τα οποία δεν σταματώ να θαυμάζω. Ολοζώντανη η φύση μου μιλά, με καθηλώνει, με ξεκουράζει!

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους αποτελεί καύχημα των κατοίκων, καθώς είναι πόλος έλξης και προσκύνησης. Και η θέα από την εκκλησία έχει τη δική της χάρη.
Οι κάτοικοι των Ελληνικών ασχολούνται κυρίως με την αγροτική ζωή, την καλλιέργεια χωραφιών και με τη ρητινοκαλλιέργεια στο μεγάλο δάσος που σφύζει από κωνοφόρα δέντρα.
Οι νεότερες γενιές διατηρούν τις παραδοσιακές δραστηριότητες ενώ αρχίζουν να επενδύουν επιτυχώς και στον τουρισμό.

Λίγο πριν την επιστροφή συντροφιά με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου κάνω έναν ήσυχο περίπατο μέσα στο χωριό. Συναντώ ερειπωμένα παλιά οικήματα με μεγάλα ξεθωριασμένα μπλε παραθυρόφυλλα που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και φθάνω στην κεντρική πλατεία με το Μνημείο των Ηρώων Αγωνιστών. Φόρος τιμής στα παλικάρια του χωριού, υποκλίνομαι με σεβασμό. Κατεβαίνοντας σκεπτική από τα πλακόστρωτα στενάκια κοντοστέκομαι μπροστά σε μια ανθισμένη αυλή.

Οι οικοδεσπότες επιτρέπουν να φωτογραφίσω το χώρο, ο οποίος συνδυάζει τη κλασική αρχιτεκτονική του τότε με ελάχιστες τωρινές παρεμβάσεις εξίσου καλαίσθητες.

Δεν με αφήνουν να φύγω και με προσκαλούν εγκάρδια στο οικογενειακό τους τραπέζι. Καταπληκτική η κυρία του σπιτιού, ετοιμάζει γρήγορα πολλές νοστιμιές για να με ευχαριστήσει.

Δοκιμάζω λαίμαργα χωριάτικο τυροπιτάρι, πικάντικο λουκάνικο, στραπατσάδα (ομελέτα με φρέσκα αυγά και βιολογικές τομάτες από το περιβόλι τους) ενώ για έκπληξη ετοιμάζουν και «πεσκέσι» για το δρόμο… γευστικό πορτοκαλένιο χαλβά πασπαλισμένο με άφθονη μυρωδάτη κανέλα.
Καταπληκτικό δείπνο συνοδεία με ντόπιο βαρελίσιο κρασί και ζυμωτό χειροποίητο ψωμί. Ωραία παρέα και ευχάριστη συζήτηση για το «αγαπημένο χωριουδάκι»… όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά.

Η ζεστασιά των κατοίκων θα μου μείνει αξέχαστη. Ευγενικοί και καλοσυνάτοι άνθρωποι όλοι. Άνοιξαν φιλόξενα τα σπιτικά τους και τις καρδιές τους.
Κάθε φορά που φεύγω από έναν τόπο νιώθω συγκίνηση. Έτσι και στα Ελληνικά. Ξέρω όμως πως σε αυτό το ευλογημένο από το Θεό χωριουδάκι θα επιστρέψω σύντομα!

Όπως μου εκμυστηρεύθηκαν και οι κάτοικοι «όλοι οι ταξιδιώτες ξαναγυρνάνε εδώ…».

Πως θα πάμε στα Ελληνικά

Τα Ελληνικά απέχουν 26χλμ. από την Ιστιαία.
Από το κέντρο της πρωτεύουσας της Βόρειας Εύβοιας με κατεύθυνση προς τα χωριά Αρτεμίσιο και Γούβες, περνάμε ένα γραφικό χωριό το Αγριοβότανο. Λίγο μετά βρίσκουμε μπροστά μας τα Ελληνικά.

Αποστάσεις

Το χωριό Ελληνικά βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από το Πευκί και 26 χιλιόμετρα μακριά από την Ιστιαία.
Από τον Αγιόκαμπο 38 χλμ. μέσω Ιστιαίας και από τα Λουτρά Αιδηψού 46 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας.
Για να ταξιδέψουμε από τη Χαλκίδα έως το χωριό Ελληνικά η απόσταση είναι 98χλμ περνώντας μέσα από τα χωριά Αγία Άννα, Παπάδες και Βασιλικά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στους δημοσιογράφους - συνεργάτες Παναγιώτη Γ. Κούβαρη και Γιάννη Δραπανιώτη.

eviaportal.gr

Πλούσιο φωτορεπορτάζ εδώ







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις