Ιστιαία, μια βόλτα στο παζάρι…

Γιώτα Περήφανου

Ακολουθώντας τα μονοπάτια… της παράδοσης, βρέθηκα στην Ιστιαία την πρώτη μέρα έναρξης (1η Σεπτεμβρίου) της πατροπαράδοτης εμποροπανήγυρης της πόλης.


Ιστιαία: Μια βόλτα στο παζάρι…

Πρόκειται για ένα θεσμό που μετρά πάνω από ενάμιση αιώνα ζωής ο οποίος τέθηκε σε ισχύ με βασιλικό διάταγμα στα μέσα του 19ου αιώνα...

Τα παζάρια έχουν να διηγηθούν όμορφες ιστορίες από τα παλιά… Οι έμποροι στα χνάρια των παππούδων και πατεράδων, στήνουν σήμερα τη δική τους «πραμάτεια» και μοχθούν για το μεροκάματο. Όλοι στο παζάρι οικογενειακώς!

Δύσκολοι καιροί και για τον παζαριάτικο «μπαχτσέ». «Ο κόσμος είναι διστακτικός, βλέπει και φεύγει…» λέει ένας μικροπωλητής ειδών οικιακής χρήσης και προσπαθεί να τραβήξει τους περαστικούς με τις χαμηλές τιμές του.

Πράγματι οι τιμές είναι πολύ δελεαστικές. Ασυναγώνιστες θα έλεγα… Συνάντησα ποικιλία πραγμάτων. Ανέκαθεν μου άρεσε να σκαλίζω σε ανακατεμένα καλάθια, έχει γούστο.

Παράγκες μικρές, μεγαλύτερες, ευγενικοί πωλητές και άλλοι πιο επιφυλακτικοί μπροστά στο φακό προσπαθούν να πουλήσουν το προϊόν τους ως το καλύτερο όλων. Οι περαστικοί παζαρεύουν χαμηλά και εγώ χαμογελώ. Αυτό τελικά σημαίνει καλό παζάρι!

Κάνω και εγώ το δικό μου παζάρεμα και φεύγω φορτωμένη με σακούλες. Ελπίζω το ποδαρικό να είναι καλό!

Κάποιους από τους μαγαζάτορες τους πετυχαίνω πάνω που στήνουν την «επιχείρηση» άλλοι πάλι πιο οργανωμένοι έχουν ξεμπερδέψει με το υποδομικό και το έχουν ρίξει σε ζεστή κουβεντούλα πίνοντας ελληνικό παραδοσιακό καφεδάκι και παίζοντας τάβλι.

Μια νεαρή τσιγγάνα θέλει να μου πει τη μοίρα, να διαβάσει το χέρι…



Πόσο όμορφες είναι αυτές οι εικόνες της υπαίθρου, πόσο διαφορετικές από αυτές της πόλης…

Λίγο η κούραση, τα έντονα φώτα μέσα στο παζάρι, νιώθω την ανάγκη να γλυκαθώ. Χαλβάς Φαρσάλων, λουκουμάδες με πλούσιες σοκολατένιες στρώσεις και λουκουμάκι βουτύρου στο μενού σε πολλές και ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Τις δοκιμάζω όλες και ησυχάζω.

Για τους πιο μερακλήδες οι ψησταριές έχουν πάρει φωτιά. Τελικά όλος ο κόσμος του παζαριού εκεί καταλήγει.



Φίλοι και συγγενείς κοντοστέκονται και χαιρετιούνται. Ζευγαράκια απολαμβάνουν τις βόλτες τους. Κάποιοι ρίχνουν και κρυφές ματιές μην τυχόν και πέσουν σε γνωστούς.

Εικόνες του σήμερα που δεν διαφέρουν από εκείνες περασμένων δεκαετιών.

Παρήγορα παραμένουν οι ίδιες.

Σκέφτομαι τα πρώτα νεανικά ραντεβού του χθες… Μια ευγενική κυρία σε αυτό το παζάρι γνώρισε πριν από χρόνια το σύζυγό της και τώρα κρατάει τρυφερά από το χέρι το εγγόνι της.



Γενιές και γενιές έχει μεγαλώσει το παζάρι της Ιστιαίας. Τα κοριτσάκια του τότε έγιναν μητέρες και γιαγιάδες… και η ζωή συνεχίζει να γράφει τις δικές της ιστορίες…

Από το παζάρι στο Δήμο

Το επταήμερο πανηγύρι της Ιστιαίας είναι ένας καλός κουμπαράς για τον Δήμο.
Συνήθως τα κέρδη από τις ενοικιάσεις χώρων ξεπερνούν ακόμη και τις 170.000 ευρώ.
Η τιμή κάθε παράγκας κοστολογείται ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνει και με το μέγεθος της.
Τα μεγαλύτερα κέρδη προέρχονται κυρίως από τις δημοπρασίες των χώρων εστίασης (ψησταριές).



Ο,τι βάλλει ο νους στην αγορά…
Το παζάρι είναι η χαρά των παιδιών. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι γινόμαστε και πάλι για λίγο παιδιά.
Οι επιλογές για ψώνια είναι πολλές! Παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, βιβλία, διακοσμητικά, μακιγιάζ, χαλιά, σεντόνια, καλάθια και φυσικά ζαχαρένιο ροζ απαλό μαλλί της γριάς σε απίστευτες ποσότητες.
Πώς να αντισταθώ; Κόλλησα!! Καλό τα παζάρι και φέτος.
Ακολουθούν τα γραφικά παζάρια της Λίμνης και του Μαντουδίου στον όμορο Δήμο της Βόρειας Εύβοιας.

Δείτε φωτογραφίες από τη βόλτα στο παζάρι εδώ...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις