P.L.U.R.: «Το Φεστιβάλ της ειρήνης στην Κρύα Βρύση»

Γιώτα Περήφανου

Το μαγευτικό πλατανόδασος στην Κρύα Βρύση φιλοξένησε ένα διαφορετικό μουσικό νεανικό Φεστιβάλ με δυνατές ηλεκτρονικές μουσικές εμπνεύσεις… και όχι μόνο…


P.L.U.R. «Το Φεστιβάλ της ειρήνης στην Κρύα Βρύση»

Είχα ακούσει πολλά για το P.L.U.R. Φεστιβάλ. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει τη φιλοσοφία αυτής της διοργάνωσης. Ρώτησα φίλους και έφτασα στους ηθικούς αυτουργούς. Ήθελα να ζήσω από κοντά αυτή την εμπειρία. Ομολογώ πως με συνεπήρε…
Απόγευμα Τετάρτης κοντά τέλη Αυγούστου, περιπλανώμενη μέσα στο εκπληκτικής ομορφιάς τουριστικό θέρετρο της Κρύας Βρύσης δεν άργησα να προσεγγίσω το χώρο του Φεστιβάλ. Όλη η περιοχή χόρευε στο ρυθμό της μουσικής. Διαφορετικά ακούσματα από τα δικά μου αλλά με ένταση που σε προκαλούσε να ανακαλύψεις την πηγή της.

Στην είσοδο χαμογελαστά νεαρά παιδιά με προχωρημένο ντύσιμο έδωσαν κατευθύνσεις για να βρω κάποιους από τους διοργανωτές. Φόρεσα το εισιτήριο μου… ένα διακριτικό χρωματιστό βραχιόλι με την ονομασία του Φεστιβάλ και περπάτησα ανυπόμονα το χωματόδρομο φθάνοντας στηνΙωάννα.

Μόλις είχα βρει την πρώτη ξεναγό μου. Η Ιωάννα ψυχή της διοργάνωσης με κατατόπισε στο χώρο. Από τη στιγμή εκείνη ήταν να σαν μπήκα σε μια μηχανή του χρόνου και να βρέθηκα δεκαετίες πίσω κάπου αρχές του ‘60 σε ένα μεγάλο χίπικο πάρτι.

Από άκρη σε άκρη και ανάμεσα στα πλατάνια υπήρχαν παντού στημένες σκηνές, χρωματιστές αιώρες, πανό με συνθήματα αγάπης και ενότητας. Τα υπαίθρια μπαρ είχαν τη δική τους ξεχωριστή ατμόσφαιρα και σέρβιραν απίθανα κοκτέιλς.

Οργανωμένα τα παιδιά του Φεστιβάλ προέβλεψαν τα πάντα. Από γαστρονομική κατάσταση με μεζεδάκια της ώρας (καλοψημένο σουβλάκι) μέχρι πιο αμερικάνικη φάση χοντ - ντογκ και παγωμένη μπύρα.

Δύο ιδιαίτερα πολύχρωμα Stages, το ένα χαλαρωτικό και το άλλο εντελώς μπιτάτο… έκαναν τη διαφορά στο χώρο με κατασκευές και οπτικά εφέ σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Διαστημικές αναζητήσεις υπό των ήχο διάσημων DJs.

Τριγύρω αγόρια και κορίτσια με free style ντύσιμο, κολιέ κρεμασμένα στο λαιμό, γυαλιά ηλίου (αλλά Τζόν Λένον) και εκκεντρικά καπέλα απολάμβαναν τα δικά τους μουσικά «ταξιδέματα».



Ανακαλύπτοντας το Φεστιβάλ

Ο Γιώργος Τσιμογιάννης, διοργανωτής εκδηλώσεων και ιδιοκτήτης της εταιρίας FMedia E.Π.Ε. (εκ των βασικών διοργανωτών του Φεστιβάλ) με βοήθησε να εντρυφήσω στα ενδότερα του P.L.U.R. Τον συνάντησα τη μέρα που το φεστιβάλ έριξε την αυλαία του (στις 27 Αυγούστου) αποχαιρετώντας νοσταλγικά το καλοκαίρι.

Πρώτη φορά φιλοξενήθηκε σε αυτό το χώρο μια τόσο μεγάλη μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή 1500 ατόμων (από Ελλάδα και εξωτερικό), αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα dance event του καλοκαιριού στην Εύβοια.

«Τουλάχιστον 1.000 άτομα διέμειναν για μια εβδομάδα στο πλατανόδασος, έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τη διοργάνωση. Πέρασαν όμορφα, διασκέδασαν και αποφάσισαν να παρατείνουν τις διακοπές τους».



Το Φεστιβάλ αγαπήθηκε και από κοινό μεγαλύτερων ηλικιών κάποιοι εκ των οποίων το απόλαυσαν με τις οικογένειες τους. Ξένοι και ντόπιοι έγιναν μια μεγάλη παρέα!

«Όλη η περιοχή μας στήριξε, άνθρωποι κάθε ηλικίας. Ο κόσμος ευχαριστήθηκε!».

Στόχος και σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ειρήνη (P), η αγάπη (L), ηενότητα (U) και ο σεβασμός (R). Πολύτιμες και βαθιές αξίες - αρχές πήγες έμπνευσης και για την ονομασία του Φεστιβάλ: P.L.U.R.

Φεστιβάλ διεθνούς φήμης και ιδιαίτερο κοινό

Μέσα σε έναν χρόνο, με συστηματική διαφήμιση και προβολή, το Φεστιβάλ έγινε ευρέως γνωστό και στο εξωτερικό «ιδιαίτερα στους φανατικούς αυτού του είδους της πιο ‘’underground’’ διασκέδασης» εξήγησε ο Γιώργος.

Ανθρώπων που λατρεύουν την επαφή με τη φύση και γενικότερα έχουν έναν πιο απλό τρόπο ζωής στην καθημερινότητα τους.

«Πρόκειται για κόσμο που πιστεύει στην αγάπη, στην ειρήνη, στη ενότητα και στο σεβασμό μεταξύ των ανθρώπων. Κάποιοι είναι παρεξηγημένοι - γενικότερα - και υπάρχει μια άδικη προκατάληψη απέναντι τους όπως και για το συγκεκριμένο είδος μουσικής που ακούνε. ‘Όταν γνωρίσεις από κοντά αυτό το κοινό θα καταλάβεις ότι η ωραία διαφορετικότητα τους δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική που ακούνε αλλά με την όλη σκέψη και στάση τους για τη ζωή».



Γιόγκα, μασάζ και θετική ενέργεια

Ο κόσμος του P.L.U.R. έπαιρνε και έδινε καλή ενέργεια! Οι διοργανωτές φρόντισαν και με το παραπάνω να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα χαλαρωτική για αναζωογονητικές διακοπές στο κοινό του.

Παραδοσιακό τάι μασάζ από έμπειρα χέρια και μαθήματα γιόγκα τα μεσημέρια - σε κάποιες ώρες διαλείμματος από τη μουσική απογείωση - συντροφιά μόνο με το θρόισμα των πλατανόφυλλων πλάι στο δροσερό ποταμάκι.

«Βρήκαμε πολλούς και εναλλακτικούς τρόπους για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο. Διοργανώσαμε και σεμινάρια χειροτεχνίας με θεαματικό αποτέλεσμα. Πολλοί ανακάλυψαν ταλέντα που δεν φαντάζονταν…».

Οι διάσημοι DJs του P.L.U.R. και οι θαυμαστές από το εξωτερικό
Στα δύο εντυπωσιακά Stages - στην κυρίως σκηνή και στη μικρή χαλαρωτική με τα αχυρένια αναπαυτικά καθίσματα, από τις 21 έως και τις 27 Αυγούστου, μεγάλα ονόματα της μουσικής διεθνούς σκηνής έβαλαν φωτιά στα ντεκ.

«Από το Φεστιβάλ μας πέρασαν συνολικά 90 γνωστοί DJs εκ των οποίων οιδέκα διάσημοι σε παγκόσμιο επίπεδο (στο συγκεκριμένο είδος μουσικής). Για το λόγο αυτό είχαμε τεράστια ανταπόκριση στους ξένους τουρίστες - περίπου 200 άτομα - κάτι το οποίο είχε πολλά χρόνια να συμβεί στον Ελλαδικό χώρο. Το τελευταίο Φεστιβάλ στην χώρα μας έλαβε χώρα το 2001οπότε καταλαβαίνετε πόσος κόσμος περίμενε το P.L.U.R.».

Οι διοργανωτές κέρδισαν το στοίχημα και προσέγγισαν κοινό από το εξωτερικό αφήνοντας το ικανοποιημένο και με θετικές εντυπώσεις.

«Η απήχηση στο εξωτερικό βοήθησε την Κρύα Βρύση - και την ευρύτερη περιοχή - σε τουριστικό επίπεδο. Κινήθηκε η τοπική αγορά, ενισχύθηκαν τα εμπορικά καταστήματα και έγινε καλή προβολή στη Βόρεια Εύβοια.

Ακόμη και τη τελευταία μέρα πολλοί χώροι εστίασης έσφυζαν από ζωή!

Χαιρόμαστε που βοηθήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δύσκολα ο ξένος εμπιστεύεται ελληνικές διοργανώσεις με project σαν το δικό μας. Από το κράτος δεν έχουμε καμία στήριξη και βοήθεια. Όλα τα κάνουμε μόνοι μας!».

Οι δυσκολίες πριν την πρεμιέρα…

Οι διοργανωτές αντιμετώπισαν εμπόδια και καταγγελίες μέχρι να δρομολογηθεί και να ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ.

Έφτασαν στην περιοχή μετά από συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κηρίνθου (εκ των διοργανωτών επίσης του Φεστιβάλ).

«Οργώνουμε όλη την Ελλάδα, διοργανώνουμε εκδηλώσεις και ουσιαστικά καλούμαστε να συνεργαστούμε με κάποιους αντίστοιχους Δήμους, Συλλόγους ή κάποιες άλλες Ομάδες. Αυτοί βάζουν τις ιδέες και εμείς τις βελτιώνουμε. Δεν λειτουργούμε αυτόνομα και με το έτσι θέλω. Πάντα είμαστε σε επικοινωνία με τις Αρχές».

Κάποιες Υπηρεσίες δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικές μαζί τους και χρειάστηκαν πολλές ώρες προσωπικής εργασίας ώστε να πετύχουν αυτό που προετοίμαζαν καιρό.

«Όταν βρεθήκαμε τις πρώτες μέρες στο πλατανόδασος να δούμε το χώρο είδαμε μια εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια πεταμένα παντού! Στεναχωρεθήκαμε πολύ γιατί το μέρος είναι απίστευτο, το ίδιο μας είπαν και όλοι οι καλλιτέχνες που έπαιξαν, οι οποίοι αν και έχουν επισκεφθεί πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, κράτησαν μέσα στην καρδιά τους αυτή την όμορφη γωνιά στη Βόρεια Εύβοια.

Προτείνουμε στη νέα Δημοτική Αρχή να προστατέψει αυτόν τον ευλογημένο χώρο και να τον αναπτύξει, να του δώσει ζωή! Τουριστικά μπορεί να προσφέρει πολλά με σεβασμό στην υπέροχη φύση του.

Θέλει απλή υποδομή χωρίς μεγάλο κοστολόγιο. Αρκεί να υπάρχει θέληση από πλευράς Δήμου και όλα γίνονται. Εμείς δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα και εγκαταστάσεις. Μόνο μια χρηστική υποδομή. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού οι περιοχές - όπου πραγματοποιούνται αντίστοιχα Φεστιβάλ σαν το δικό μας - ευνοούνται οικονομικά».

Τελικά όλα κύλησαν ομαλά μεταξύ διοργανωτών και Τοπικών Αρχών, υπήρξε μια ικανοποιητική συνεννόηση, όχι όμως η πρέπουσα για ένα τόσο μεγάλο event.

«Πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η άποψη του κόσμου και αν δημιουργήθηκαν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μας. Πάντα ξεφεύγει κάτι (σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις), κάνουμε τον απολογισμό μας και προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις ελλείψεις και τα λάθη μας».



Τα παραλειπόμενα…
Ωραίο το Φεστιβάλ! Τα παιδιά έκαναν καλή δουλειά. Όλα ήταν απλά και προσεγμένα. Είχαν φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Δίπλα τους βρέθηκε και Ομάδα Εθελοντών Γιατρών από τη Θεσσαλονίκη.

Ένα μέρος του εισιτηρίου διατέθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς στα Παιδικά Χωριά SOS. Επίσης, υπήρξε και ανοιχτή δωρεά από τον κόσμο (του Φεστιβάλ) για να συγκεντρωθούν έξτρα χρήματα με σκοπό την προστασία αδέσποτων ζώων.

Οι διοργανωτές, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και σε ένα γλυκό περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν αδέσποτο ταλαίπωρο σκυλάκο, ο οποίος υιοθετήθηκε από μια κοπέλα θαμώνα του Φεστιβάλ. Υπήρχαν πολλοί φιλόζωοι στο Φεστιβάλ οι οποίοι είχαν συντροφιά και το αγαπημένο τους τετράποδο.

Ήταν μια πρωτόγνωρη P.L.U.R. εμπειρία την οποία θα μου άρεσε να τη ζήσω ίσως του χρόνου… - πέρα από τις ανάγκες του ρεπορτάζ - στήνοντας τη δική μου μικρή λουλουδάτη σκηνή στην πίσω πλευρά στο ποτάμι, κάπως πιο απόμερα… κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Έλληνες και ξένοι έδωσαν ραντεβού στην επόμενη διοργάνωση και εγώ μαζί τους για όμορφες μέρες και νύχτες μας με καλή διάθεση, θετική σκέψη και μουσική που εξιτάρει τις αισθήσεις…

Καθώς το φεγγάρι έφεγγε μέσα από τα καταπράσινα πλατάνια… ο χώρος άλλαξε στυλ και έμοιαζε μαγικός. Φωτορυθμικές εναλλαγές στις σκηνές, παντού χρωματιστές εκπλήξεις σε μια νυχτερινή αποπλάνηση του νου με ξωτικά και νεράιδες στο δάσος της Κρύας Βρύσης.

Αγόρια και κορίτσια αφημένα στους δικούς τους ρυθμούς… έχοντας ψυχεδελικό ύφος και στυλ - πολλοί από αυτούς - θύμιζαν (στη πιο σύγχρονη εκδοχή τους) τα παιδιά των λουλουδιών.

«Μια εβδομάδα ειρήνης για εμάς…», μου είπε ένα νεαρό αγόρι, κοιτώντας με στο μάτια και συνέχισε ξυπόλητο να χορεύει.

Ίσως αν ψάξουμε βαθιά μέσα μας να ανακαλύψουμε και το πιο χίπικο κομμάτι του εαυτού μας. Αυτό που επιθυμεί να αλλάξει τον κόσμο, να φωνάξει για την κατάντια της σημερινής κοινωνίας απολαμβάνοντας, έστω και για λίγες μέρες, το όραμα της ελευθερίας στην αγκαλιά της φύσης. Με αυτό το συναίσθημα αποχαιρέτησα τη Κρύα Βρύση και πήρα το δρόμο της επιστροφής.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις