Αχτίδα φωτός για το αρχοντικό Τομπάζη στις Κεχριές

Γιώτα Περήφανου

Το αρχοντικό Τομπάζη στις Κεχριές στη Βόρεια Εύβοια ελπίζει να αναγεννηθεί με απόφαση του «Πράσινου Ταμείου» του ΥΠΕΚΑ



Αρχοντικό Τομπάζη


Σε αναμονή της ένταξης του στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Απόκτηση και Διαμόρφωση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων και Διατηρητέων Κτιρίων στις πόλεις 2014» αρχίζει να διαφαίνεται μια αχτίδα φωτός για την αγορά του κτιρίου από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.


Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η υποβολή πρότασης στο «Πράσινο Ταμείο» για χρηματοδότηση της αγοράς του αρχοντικού.

Το 2006 είχαν διατεθεί από τον τότε Δήμο Ελυμνίων 80.000 ευρώ που αφορούσαν την απαλλοτρίωση του. Όμως δεν ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες και το αρχοντικό παρέμεινε εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του.

Η τωρινή Δημοτική Αρχή δείχνοντας την ευαισθητοποίηση της για το μέλλον του ιστορικού αρχοντικού σπεύδει να δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε ο χώρος αυτός, με τη βοήθεια νομικού εκπροσώπου, να περιέλθει στην κατοχή του Δήμου και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο και πολιτιστικό κέντρο φιλοξενώντας πληθώρα πνευματικών εκδηλώσεων.

Θετικά τα μηνύματα για να ξαναζωντανέψει το αρχοντικό Τομπάζη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο eviaportal η Αρχιτέκτονας μηχανικός MSc Δέσποινα Αθανάσακη μια εκ των αρχιτεκτόνων που συνέταξαν την ιστορική και αρχιτεκτονική μελέτη για το αρχοντικό Τομπάζη, εξέφρασε τη χαρά και την αισιοδοξία πως το οίκημα αυτό θα ξαναβρεί πάλι τη χαμένη του δόξα.

«Είμαι πραγματικά ευτυχής που οι αρμόδιοι φορείς επιτέλους δρομολόγησαν τις διαδικασίες και το αρχοντικό καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γεμίσει και πάλι φως….», είπε η κ. Αθανασάκη.

Η νεαρή αρχιτέκτονας, κατάγεται από το χωριό Κεχριές, αγαπάει τον τόπο της και ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρέδωσε μαζί με τη φίλη, συμφοιτήτρια και συνάδελφο της Σώνια Ρακοπούλου Αριχτέκτονα Μηχανικό MSc, την πτυχιακή διπλωματική εργασία με τον τίτλο «Αποκατάσταση του Αρχοντικού Τομπάζη στις Κεχριές Ευβοίας».

«Είμαι συναισθηματικά δεμένη με το χωριό αλλά και με το κτίριο αυτό. Από την παιδική μου ηλικία ονειρεύομαι να δω κάποια μέρα το αρχοντικό αποκατεστημένο.

Η φίλη και καλή συνάδελφος Σώνια Ρακοπούλου αν και δεν έχει καμία σχέση καταγωγής με την περιοχή, αγάπησε και εκείνη τον τόπο και μοιράστηκε μαζί το ίδιο όνειρο.

Ευχόμαστε γρήγορα το αρχοντικό μας να ξαναγεμίσει ζωντάνια και να προσφέρει στον τόπο όμορφες πολιτιστικές αναζητήσεις…».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις