Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η μηροκήλη, η βουβωνοκήλη και η λαπαροσκοπική αποκατάστασή τουςΤου Μιχάλη Βοργιά, M.D., F.A.C.S, Διευθυντή Χειρουργικής ΚλινικήςMediterraneo Hospital».

Για τον ασθενή η «κήλη» σημαίνει ότι παρατηρεί μία δερματική προβολή που προκαλεί πόνο στο σημείο εμφανίσεως της. Για τον γιατρό η «κήλη» είναι η πρόπτωση ενδοκοιλιακού οργάνου, συνήθως τμήμα λεπτού εντέρου, το οποίο ανατάσσεται στην κοιλιακή χώρα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα και όταν δεν ανατάσσεται και υπάρχει πόνος, δηλαδή έχει γίνει περίσφιξη, τότε απαιτείται η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της...

Γιατί δημιουργούνται κήλες; 
Στο κοιλιακό τοίχωμα υπάρχουν ευένδυτα σημεία, όπως: στην βουβωνική περιοχή όπου δημιουργούνται πιο συχνά στους άνδρες η βουβωνοκήλη και η όσχεοβουβωνοκήλη, ενώ πιο συχνά στης γυναίκες είναι η μηροκήλη. Στους αθλητές παρουσιάζεται η  κήλη των αθλητών(sportsman's hernia) ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών. Στην περιοχή του ομφαλού παρατηρείται η παρά-ομφαλοκήλη, στο επιγάστριο η επιγαστρική κήλη λευκής γραμμής, ενώ όπου έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση μπορεί στο σημείο της εγχειρητικής τομής να δημιουργηθεί η λεγόμενη μετεγχειρητική κοιλιοκήλη.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως:

Η συγγενής προδιάθεση
Η διαταραχή στη ισορροπία σύνθεσης κολλαγόνου
Αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης (παχυσαρκία,χρόνιος βήχας,τοκετοι,κλπ)

Θεραπευτικές Επιλογές; 

Η χρήση «ζώνης» χρησιμοποιείται συχνά - δεν παρέχει αποτέλεσμα !! Η κήλες με το χρόνο μεγαλώνουν Η χειρουργική αντιμετωπίσει είναι η μόνη λύση!

Η παρουσία βουβωνοκήλης, μηροκήλης ή κήλη των αθλητών είναι ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση, για να έχουμε μικρότερο ποσοστό υποτροπής, η χρήση «πλέγματος» θεωρείται το Golden Standard. Η τοποθέτηση γίνεται με την κλασσική «ανοικτή» τεχνική ή με την «λαπαροσκοπική τεχνική». Η θεραπεία της Ομφαλοκήλης , Κοιλιοκήλης και Μετεγχειρητικής Κήλης είναι επίσης η χειρουργική επέμβαση. Εδώ, η χρήση πλέγματος έχει ένδειξη όταν το «στόμιο» του χάσματος είναι μεγαλύτερο από 3 εκατοστά.Η χειρουργική αποκατάσταση με πλέγμα, είτε κλασσικά «ανοικτά» είτε «λαπαροσκοπικά» αποτελεί τη μόνη και μόνιμη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής τεχνικής 

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της Γενικής Χειρουργικής κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, που αναπτύχθηκε κυρίως την τελευταία δεκαετία με την χρήση των οπτικών ινών και της τεχνολογίας video, είναι η επανάσταση της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής. Που οφείλεται όμως αυτή η επανάσταση; Στο γεγονός ότι με την τεχνική αυτή εκτελούνται καθιερωμένες χειρουργικές επεμβάσεις, με τα εξής πλεονεκτήματα :
1. Xωρίς σημαντικό χειρουργικό τραύμα («minimally invasive surgery” ή «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική»)
2. Με μεγέθυνση εικόνος 10-15 φορές και καλύτερο φωτισμό,
3. Λιγότεροι απώλεια αίματος,
4. Λιγότερο χειρουργικό τραυματισμό επί των ιστών με αποτέλεσμα,
5. Γρήγορη ανάρρωση,
6. Γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο,
7. Μικρότερο κόστος νοσηλείας,
8. Ταχεία επάνοδο στην εργασία,
9. Έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη και χρόνιο άλγος.

Η Λαπαροσκοπική τεχνική αποφεύγει την κλασσική εγχειρητική τομή. Η επέμβαση γίνεται από 3-4 μικρές οπές 0.5 και 1 εκατοστά από όπου εισάγονται ειδικά Trocar Cannula που επιτρέπουν την εισαγωγή του Λαπαροσκόπιου και των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Το μεγάλο πλεονέκτημα προέρχεται από αυτή την απουσία της εγχειρητικής τομής με αποτέλεσμα την μείωση τυχών επιπλοκών που σχετίζονται με την “τομή”. Συγκεκριμένα,
επιπλοκές που έχουν σχέση με το αναπνευστικό σύστημα π.χ. ατελεκτασίες και πνευμονίες έχουν μειωθεί λόγο της καλύτερης αναπνοής μετεγχειρητικά που οφείλεται στον μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο και γρήγορης κινητοποιήσεως των ασθενών που επίσης συμβάλει,
η μείωση επιπλοκών από το φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων π.χ. θρωμβοφλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή.
 επιπλοκές που έχουν άμεση σχέση με την εγχειρητική τομή π.χ. λοίμωξη, διαπύηση, διάσπαση και μετεγχειρητικών κηλών αυτών είναι πολύ σπάνιες.
η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι λιγότερη από 24 ώρες π.χ. στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, και η επιστροφή στην καθημερινή απασχόληση γίνεται σε 4-6 ημέρες.
 το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Το μεγάλο ερώτημα ήταν πως μια “καινούργια” τεχνική έγινε αποδεκτή από τόσους χειρουργούς και ασθενείς παγκοσμίως τόσο γρήγορα;  Η απάντηση είναι στα πλεονεκτήματα που παρέχει η μέθοδος στον Χειρουργό και παράλληλα στο ασθενή του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η όμορφη Γιορτή λήξης του Δημοτικού Σχολείου της Λίμνης - Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τους μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης σε κλίμα συγκίνησης και γλυκών μαθητικών αναμνήσεων

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Άλλη μια σχολική χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές συγκίνησης, χαράς, γέλιου, γνώσεων, νέων κοινών εμπειριών και ανέμελων διαλειμμάτων, έφτασε στο τέλος της για το Δημοτικό Σχολείο της Λίμνης. Η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου (ημέρα Τετάρτη) με μια όμορφη γιορτή γεμάτη εκπλήξεις και γλυκιές αναμνήσεις για μαθητές και γονείς. Ήταν κατά γενική ομολογία μια υπέροχη βραδιά και όλοι νιώσαμε έστω και για λίγο παιδιά, έχοντας στο νου την εικόνα των πρώτων δασκάλων που μας βοήθησαν να αποκτήσουμε πολύτιμα πνευματικά εφόδια και σεβασμό για τη ζωή. Στη Γιορτή λήξης συμμετείχαν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου της Λίμνης κ. Δαυίδ Αγγελόπουλος, σύσσωμοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, εκπαιδευτικοί - δάσκαλοι, γονείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και πολλοί φίλοι που παρακολούθησαν με χαρά αυτή τη ξεχωριστή για όλους εκδήλωση. Η Γιορτή ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη κα

Καλό Σαββατοκύριακο με όμορφες εικόνες και φθινοπωρινά αρώματα...

Ο εννοιολογικός χάρτης παραγωγής θετικών συναισθημάτων...

                       Μέσω συγκεκριμένων διεργασιών (τεχνικές χαλάρωσης, ενασχόληση με δραστηριότητες που προσφέρουν ευχαρίστηση, εστίαση σε θετικές εμπειρίες και στην ανεύρεση θετικού νοήματος) παράγονται θετικά συναισθήματα και αυξάνονται οι θετικές πεποιθήσεις μου... Αυτά με βοηθούν να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες και να αναπτυχθώ προσωπικά μέσω της αξιοποίησης των δεξιοτήτων μου όπως η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, η ακεραιότητα (να λέω αυτό που πιστεύω και να πιστεύω αυτό που λέω).