Μήνυμα αισιοδοξίας για τις γυναίκες με αναπηρία από το Παλλάδιον (φωτογραφίες και βίντεο)

Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου


Οι γυναίκες με αναπηρία, καθημερινά, υπόκεινται σε ρατσιστικές διακρίσεις τόσο λόγω φύλλου όσο και εξαιτίας της αναπηρίας, αντιμετωπίζοντας την κοινωνική κακοποίηση.

Πολλαπλές οι διακρίσεις, εμπάθειες και ανισότητα για τις γυναίκες με προβλήματα αναπηρίας. Οι πολιτικές ισότητας των φύλων αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την αναπηρία και οι πολιτικές για την αναπηρία χάνονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην πολιτισμική κρίση, η οποία διαχέεται και με αυτόν τον τρόπο στην κοινωνία μας...

Λίγες έως ανύπαρκτες οι εκδηλώσεις που ευαισθητοποιούν τους πολίτες για αυτό το πρόβλημα. Προσφάτως, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Τρίπολη, στο πρωτοπόροΚέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και αναπηρία», με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, σε μια προσπάθεια του Κέντρου να αφυπνίσει την κοινωνία ότι η αναπηρία μας αφορά όλους!

Η κ. Κατερίνα Καρνιαδάκη, Πρόεδρος του ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, αφιέρωσε την εκδήλωση σε όλες τις γυναίκες με αναπηρία 
Η ιδιαίτερη βραδιά που διοργάνωσε το ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ ήταν αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες με αναπηρία, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, συνεχίζουν να είναι επαγγελματίες, σύντροφοι, μητέρες, φίλες.

Στο πάνελ οι κυρίες Αγγελική  Γαλάτα και  Ξανθή Μιχαήλ και ο κ. Νίκος Ρούσσος

Η κ. Αγγελική Γαλάταεπιστημονική διευθύντρια του ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, καλωσόρισε το κοινό στην Επιστημονική Ημερίδα και προλόγισε τη σημασία του θέματος.

Οι κ.κ. Βασίλης Ψυχογιός και  Παναγιώτης Βρέντας
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, ο κ.κ. Βασίλης ΨυχογιόςΠρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και Νίκος ΡούσσοςΠρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής καιΙατρικής Αποκατάστασης, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Η κ. Ξανθή Μιχαήλ
Με την πολύχρονη εμπειρία της  - στο χώρο της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης - η κ.Ξανθή Μιχαήλ M.D., PhDΟμότιμος Καθηγήτρια Ιατρικής Αποκατάστασης και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ήταν η κεντρική ομιλήτρια. Εστίασε το ενδιαφέρον του κοινού στη «Σεξουαλικότητα και την Αναπηρία», ένα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Μιχαήλ αποκλειστικά στο arcadiaspotτόνισε πως «πρόκειται για μια ευαίσθητη ημερίδα, αφενός γιατί είναι επίκαιρη σε σχέση με την Ημέρα της Γυναίκας (που εορτάστηκε πριν από λίγες μέρες) αλλά και για το γεγονός, δυστυχώς, πως η σεξουαλικότητα στις μέρες μας θεωρείται ακόμη ταμπού και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Μέσα από την ομιλία μου, δίνεται η ευκαιρία να εξετάσουμε και να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεραστούν αυτά τα ταμπού. Η αναπηρία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και έχουμε υποχρέωση όλοι εμείς, ειδικά σε μια περίοδο με οικονομική κρίση με την ανθρωπιά και την ενημέρωση να το προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε μηνύματα αισιοδοξίας όχι μόνο στις γυναίκες με αναπηρία αλλά και στους συντρόφους τους. Η σεξουαλικότητα άλλωστε αφορά δύο ανθρώπους».


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, μέσα από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα στη σεξουαλική του ζωή ένα άτομο με αναπηρία, επισημαίνοντας, τη σπουδαιότητα της σεξουαλικής πράξης στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Όπως τόνισε, η ευθύνη για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία εναπόκειται στα σχολεία και κυρίως στα Πανεπιστήμια.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν τα μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας που ταξίδεψαν από την Αθήνα, γιατροί αλλά και πολίτες, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίηση τους στα θέματα αναπηρίας, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ «Μήτις».
Η δημιουργική και δραστήρια Πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης κ. Κατερίνα Καρνιαδάκη ευχαρίστησε το κοινό για τη ζεστή ανταπόκριση του και σε αυτό το κάλεσμα, τονίζοντας πως «χάρισε μεγάλη χαρά και αισιοδοξία, αποδεικνύοντας ότι με την από κοινού προσπάθεια η καθημερινή ζωή των ανθρώπων με αναπηρία μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία, γυναίκες και άνδρες και δέσμευση μας η υλοποίηση ακόμη περισσότερων εκδηλώσεων που θα αγγίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα της καθημερινότητας τους».


Με το πέρας της Ημερίδας σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα ο Αντιπρόεδρος τουΠΑΛΛΑΔΙΟΝΙατρός - Νευρολόγος κ. Παναγιώτης Βρέντας, προσέφερε ένα υπέροχο έργο τέχνης (με την υπογραφή του διεθνούς φήμης Αρκά καλλιτέχνη Χρήστου Αναγνωστόπουλου) στην κ. Μιχαήλ για την πολυετή και σημαντική προσφορά της στο χώρο της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας. Χορηγός της οποίας ήταν ηColoplast.

Δείτε χαρακτηριστικό απόσπασμά από την Επιστημονική Ημερίδα: 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις