Το αγαπημένο μου γλυκό με φράουλες


Η τάρτα μου με φράουλες έχει αφήσει εποχή (κατά γενική ομολογία αρέσει). 

Τη συνταγή την έστειλε αναγνώστρια πριν από τρία χρόνια και από τότε καλωσορίζω την άνοιξη πάντα με την πιο γλυκιά γεύση από ζουμερές φράουλες... 

Λοιπόν πάρτε μολύβι και χαρτί!! 

Πάμε για τάρτα με φραουλίτσες!!! 


Υλικά:

για τη ζύμη μπριζέ:
300 γρ. αλεύρι
150 γρ. βούτυρο
1 αβγό
50 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια

Γέμιση:

600 γρ. φράουλες μικρές και ισομεγέθεις (όσο γίνεται)
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
4 κρόκοι αβγών
1 λ. γάλα
1 λοβός βανίλιας
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση: 

Για να φτιάξουμε τη ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι με τη βανίλια, τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι σ' ένα ταψάκι. Κάνουμε στη μέση μια λακουβίτσα και βάζουμε το αβγό χτυπημένο και το βούτυρο, κρύο, κομμένο μικρά κομμάτια. Δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν πρώτα μικρά ψίχουλα και ζυμώνοντας να γίνει μια ζύμη, που δεν θα κολλάει. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30'.

Για να φτιάξουμε την κρέμα, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρεμώδη και ν' ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα, ν' αναμειχθεί. Προσθέτουμε λίγο-λίγο μισό ποτήρι γάλα και ανακατεύουμε. Σ' ένα μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα, μαζί με τον λοβό της βανίλιας, σχισμένο στη μέση και με ξυσμένο στο γάλα το εσωτερικό του. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε τότε στο γάλα το μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας καλά να ενωθεί. Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε την κρέμα συνέχεια, μέχρι να πήξει. Αφαιρούμε τη βανίλια και την αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε, πλένουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε σουρωτήρι.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο ανάλογο με την ταρτιέρα μας, υπολογίζοντας να καλύπτει τα τοιχώματα. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη, πιέζοντας καλά στις γωνίες να εφαρμόσει. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ίσια το τελείωμα. Καλύπτουμε το εσωτερικό με χαρτί ψησίματος και βάζουμε μέσα τα ειδικά βαρίδια (ή όσπρια). Ψήνουμε την τάρτα άδεια για 10'-12', αφαιρούμε το χαρτί και ψήνουμε άλλα 6'-7', μέχρι να πάρει χρώμα. 

Την αφήνουμε να κρυώσει και στρώνουμε μέσα την κρέμα. Μπήγουμε στην κρέμα τις φράουλες, δίπλα -δίπλα, με την μυτερή άκρη προς τα πάνω, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της τάρτας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, λίγο πριν το σερβίρισμα.

(σημ. αντί για ζάχαρη άχνη, μπορούμε να καλύψουμε την τάρτα με κουλί φράουλας: 200 γρ. φράουλες, 3 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.σ. λεμόνι, χτυπημένα στο μπλέντερ και περασμένα από σουρωτήρι .)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις