Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στην Τρίπολη, είναι δίπλα σου!


Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου

(giotaperifanou@gmail.com)

Με σύνθημα  «Δεν είσαι η μόνη… δεν είσαι μόνη» τώρα και εσύ μπορείς και θα τα καταφέρεις με τη βοήθεια του προσωπικού στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)  στην Τρίπολη και σε αντίστοιχα  Συμβουλευτικά  Κέντρα πανελλαδικά να αναφέρεις το δικό σου πρόβλημα, να βρεις φίλους συμπαραστάτες και αρωγούς...

Η κ. Σταυρούλα Πολυζωγοπούλου σύμβουλος υποδοχής, η κ. Αγγελική ΧριστοπούλουΚοινωνική λειτουργός, η νομικός κ. Ελένη Μητροπούλου και η κ. Θεοδώρα Τσαούση η Ψυχολόγος του Κέντρου μεταφέρουν το δικό τους μήνυμα ζωής και απλώνουν πολύτιμο χέρι βοήθειας!

Ενημερωθήκαμε για διαδικαστικά θέματα και τη διαδικασία που ακολουθείται μόλις αναφερθείένα περιστατικό κακοποίησης. Μιλήσαμε σχετικά με τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας(σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική - λεκτική βία, οικονομικός έλεγχος, κοινωνική απομόνωση  - που ασκείται σε βάρος της γυναίκας μέσα στην οικογένεια) καθώς και για τις λοιπές μορφές βίας σε βάρος των γυναικών όπως και για  το μέγεθος του φαινομένου της βίας σε ποσοστά στην Αρκαδία.

Τα πρώτα βήματα λειτουργίας του Κέντρου

 Στις 12 Οκτωβρίου του 2012 ξεκίνησε, να λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της ΓΓΙΦ στην Τρίπολη. Ακολούθησε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τις υπηρεσίες του Κέντρου, το οποίο εντάσσεται στα 14 Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και συνεργάζεται με τα 25 συμβουλευτικά κέντρα των  Δήμων, τους 19  ξενώνες των Δήμων και τους 2  ξενώνες του ΕΚΚΑ καθώς και την τηλεφωνική  γραμμή 15900 της ΓΓΙΦ.


Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και απευθύνονται σε γυναίκες που είναι θύματα βίας (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking) αλλά και γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μονογονείς, άτομα με αναπηρία, αιτούσες άσυλο, μετανάστριες κ.α.).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο στην Τρίπολη  λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή 15900 της ΓΓΙΦ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας, καθημερινά, σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο με αστική χρέωση.

Από αριστερά προς δεξιά οι κ.κ.
Θεοδώρα Τσαούση, Ελένη Μητροπούλου, Αγγελική Χριστοπούλου, Σταυρούλα Πολυζωγοπούλου
 Όπως μας ενημερώνει η κ. Θεοδώρα Τσαούση, ψυχολόγος του Κέντρου, η βία δεν κάνει διακρίσεις κοινωνικού, οικονομικού, μορφωτικού ή πολιτισμικού επιπέδου.
Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ είναι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες καθώς η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή.  Παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη σε θέματα βίας λόγω φύλου, νομική συμβουλευτική, ενημέρωση σχετικά με τα  αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας (σωματική βλάβη, βιασμός, παράνομη βία και απειλή, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας) και δυνατότητες νομικής βοήθειας προς διορισμό δωρεάν δικηγόρου υπό προϋποθέσεις - παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος Ν.3226/2004 και παροχή νομικής βοήθειας στο πλαίσια συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι)  με το Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης -  ενώ γίνονται παραπομπές σε  αρμόδιους εξωτερικούς φορείς για κοινωνική στήριξη (επιδόματα, ασφάλιση, ανεύρεση εργασίας, είδη πρώτης ανάγκης).

"Σπάστε τη σιωπή" Ο μόνος τρόπος για να αποκλείσουμε τη βία είναι να τη σταματήσουμε!..
Γυναίκες - θύματα κακοποίησης που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, σε κάποια ορεινά χωριά της Αρκαδίας μπορούν να έλθουν σε επαφή με το Κέντρο και μέσω email ή τηλεφωνικά για τη δρομολόγηση προσωπικού ραντεβού . Μόλις γίνει η πρώτη προσωπική επαφή, θα διατυπωθεί το αίτημα και θα αξιολογηθούν οι ανάγκες της κάθε γυναίκας κατά περίπτωση, προκειμένου να οριστούν οι στόχοι και το σχέδιο δράσης από κοινού με την συμβουλευόμενη.
 «Δεν πρέπει οι γυναίκες να φοβούνται μήπως εκτεθούν ή συναντήσουν κάποιο οικείο πρόσωπο. Ο μεγαλύτερος  φόβος  τους είναι η γνωστοποίηση του περιστατικού μήπως λάβει γνώση ο σύζυγος για αυτές τις κινήσεις και η μετέπειτα πιθανή βίαιη  αντίδραση του», εξηγεί η κ. Τσαούση.


Κάθε ραντεβού και δράση στο Κέντρο γίνεται με διακριτικότητα και εχεμύθεια, διατηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής.
 Η ενδιαφερόμενη έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, νομικό , αφού διερευνηθεί το αίτημά της με τη βοήθεια της συμβούλου υποδοχής, ενώ υπάρχει διεπιστημονική συνεργασία και παραπομπές μεταξύ των τριών ειδικοτήτων.

Το μέγεθος του φαινομένου της βίας

 Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής sos 15900 της ΓΓΙΦ που παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας και αφορούν την περίοδο από 11/3/2011 έως 11/3/2014, το 76% των κλήσεων αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, 1% των κλήσεων σε σεξουαλική παρενόχληση, 1% σε περιπτώσεις βιασμού, 0,1% σε πορνεία, 0,05% σε trafficking και 12% σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.

Η βία δεν κάνει διακρίσεις!..
 Επίσης, οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
To 2015 οι στατιστικές αναφέρουν ότι μια στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα κακοποίησης: Βία σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική στο σπίτι και στην εργασία, διακρίσεις και άνιση μεταχείριση αγγίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, Ελληνίδες και μετανάστριες, οι οποίες υπομένουν σιωπηλά…

            Η αποδοχή της βίας ανακυκλώνει το πρόβλημα και μεγιστοποιεί τη διάσταση του. Οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια.

            Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο  Τρίπολης το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς κατόπιν τηλεφωνικού ή προσωπικού ραντεβού. Οι υπηρεσίες παρέχονται εργάσιμες μέρες και ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή  8.00π.μ - 4.00μ.μ.

Τηλ. Επικοινωνίας:  2710 241.814, fax: 2710 239.592, email:  tripoli@isotita.gr.

            Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων σε άλλες πόλεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.isotita.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις