Το δύσκολο ταξίδι μιας μητέρας - ΑμεΑ


Γράφει η Γιώτα Περήφανου

(giotaperifanou@gmail.com)

Η επιθυμία σου να πάρεις αγκαλιά το μωράκι σου έγινε πραγματικότητα… και βιάζεσαι να μοιραστείς την απερίγραπτη χαρά που νιώθεις με τον άνθρωπο σου. Πέταγμα στα ουράνια και χαμόγελο λαμπερό. Μια νέα ζωούλα έρχεται, σώμα από το σώμα σας, ψυχή από τη ψυχή σας…

Κάτι όμως… πάει στραβά στην εγκυμοσύνη. Αυτό το μικρό πλασματάκι που ακόμη δεν έχει δει το φως του δικού σου κόσμου, παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Η ανάσα του σου δίνει κουράγιο… «Δεν μπορεί…το μωρό μου είναι δυνατό, θα τα καταφέρει».
Αυτό το παιδάκι θα γεννηθεί, παρά τις αντιδράσεις όλων… Και γεννήθηκε… κόντρα στη λογική και στην ομήγυρη… και εσύ εκεί… βράχος!!!! Πάνε χρόνια πολλά… από τότε που όλοι πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρεις. Μόνη σου σκέψη πια, τι θα απογίνει αυτό το παιδί όταν εσύ πετάξεις μακριά….
Κάθε μητέρα θεωρεί ξεχωριστό το δικό της μωρό. Με λαχταρά το μεγαλώνει μέσα της και περιμένει εκείνη τη στιγμή που τα μικροσκοπικά του δαχτυλάκια θα σφίξουν με δύναμη το χέρι της. Τι και αν είναι «διαφορετικό» από τα υπόλοιπα παιδάκια. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Παρά το Γολγοθά για τη μάνα με ένα παιδί με ιδιαιτερότητες αλλά και για το ίδιο στην απάνθρωπη και ρατσιστική κοινωνία που ζούμε, καμία μητέρα παιδιού - ΑμεΑ δεν τα παρατάει. Στέκεται βράχος πλάι του και δίνει το δικό της δύσκολο και ατέρμονο αγώνα μέχρι τη τελευταία της ανάσα.


Όλες αυτές οι μητέρες - ηρωίδες έχουν ανάγκη την αγκαλιά μας. Μια ζεστή και γεμάτη θαλπωρή αγκαλιά που θα τονώσει το ηθικό τους για να συνεχίσουν τον γεμάτο εμπόδιο ανήφορο… δίνοντας τα πάντα για το σπλάχνο τους.
Είναι υποχρέωση όλων μας να καταλάβουμε το δράμα τους. Να τις αγαπήσουμε και να τις θαυμάσουμε γιατί είναι δυνατές παρά το βάσανο στη ψυχή.
Οι δυσκολίες πολλές, ακόμη και στις μέρες μας… η κοινωνία μοιάζει ανήμπορη να δεχθεί κάθε διαφορετικότητα ή ιδιαιτερότητα… 

Αγώνας ζωής για τη μητέρα - ΑμεΑ

Από την πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα έχει μια βασική σκέψη αν το παιδάκι της γεννηθεί υγιής. Κατά τη διάρκεια του τοκετού κάνει υπέρηχους, αμνιοπαρακέντηση, όλες αυτές τις εξετάσεις που συνδέουν το παζλ της εγκυμοσύνης για ένα υγιή έμβρυο. Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που θα διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα υγείας; Το πιο δύσκολο ερώτημα, στο σημείο αυτό, ταλανίζει τη σκέψη κάθε μητέρας αν θα συνεχίσει τη κύηση ή θα προχωρήσει σε διακοπή…


Έρευνες στην Αμερική, έδειξαν ότι το 70 με 75% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο να συνεχίσει η εγκυμοσύνη. Πόσο ψυχοφθόρο, μπορεί, να είναι αυτό;  Στα δικά μας μάτια, ένα τέτοιο εγχείρημα φαντάζει το λιγότερο ηρωικό!..
Πληθώρα ερωτημάτων και δυσκολιών ακολουθούν αυτή τη μητέρα μέχρι το τέλος της ζωής της. Ένα όμως τη βασανίζει, συνοδεύοντας τη κάθε στιγμή, μέρα και νύχτα… Τι θα απογίνει το παιδί της όταν αυτή θα έχει φύγει από τη ζωή.
Έρευνα του University of Wisconsin Madison, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journals of Gerontologyέδειξε, ότι η παραπάνω ανησυχία αυξάνει στις μητέρες την πιθανότητα κάποια στιγμή στη ζωή τους να νοσήσουν από κατάθλιψη και γεροντική άνοια.
Το επόμενο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η στοργική και συνάμα αξιοζήλευτη μάνα είναι το να μεγαλώσει τον Super - ήρωα της, έναν ξεχωριστό άνθρωπο.
Στην πιο τρυφερή και νεανική ηλικία του παιδιού, η μάνα τις περισσότερες φορές μπορεί να το συνοδεύσει σε εκδηλώσεις, πάρτι και λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες. Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, η μητέρα πρέπει να προστατέψει και τη ψυχή του από πιθανούς τραυματισμούς λόγω της διαφορετικότητας του, κατά τη διάρκεια των συναναστροφών του με άλλα παιδιά, τα οποία άθελα τους μπορεί να το περιπαίζουν.
Στην προσπάθεια της να προστατέψει το παιδί της, θα αναγκαστούν να απομονωθούν στο δικό τους οικογενειακό κύκλο. Με τα χρόνια… αυτή η σχέση, εκτός από μητρική, θα γίνει φιλική και περισσότερο οικεία.
Αυτή η ηρωίδα (μιας και ζούμε στην Ελλάδα) θα επωμιστεί στο σύνολο του το πρόβλημα αυτής της ιδιαίτερης οικογενειακής κατάστασης, καθώς οι κοινωνικές υποδομές, ειδικά σχολεία και εκπαιδευτική κατεύθυνση - ενημέρωση για την Πολιτεία των ΑμεΑ υπολειτουργούν, ακόμη, εν έτη 2015 και υπάρχει άγνοια ή αδιαφορία - από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και του Κράτους - για αυτά τα ευαίσθητα θέματα. 
Η μητέρα θα προσπαθήσει να προστατέψει με όλους τους τρόπους το παιδί της, πολλές φορές απομονώνοντας το από κάθε εξωτερικό κίνδυνο. Με λίγα λόγια θα ζήσει στον υπέρτατο βαθμό τον ορισμό - μάνα - γονέας. Θα το αγκαλιάσει με τέτοια στοργικότητα που μόνο η Παναγία αγκάλιασε το παιδί της. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής θα νιώσει πικρά συναισθήματα, τα οποία θα γλυκαίνουν, δίνοντας της δύναμη μέσα από τη ζεστή αγκαλιά του ιδιαίτερου θησαυρού της. Κάθε φορά θα αισθάνεται πετυχημένη στη ζωή της για ότι έχει κάνει!..


Όλες αυτές οι μητέρες - ηρωίδες, σύμφωνα με στατιστικές μελέτες έχουν ανάγκη από την αγκαλιά μας. Πρώτα από όλα πρέπει οι πιο οικείοι σε αυτές να τις αγκαλιάσουν, να μοιραστούν τον πόνο τους, ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη και την γεροντική άνοια. Ύστερα όλοι μας, θα πρέπει να βοηθήσουμε για να καταλάβουμε το Γολγοθά τους, να τις αγαπήσουμε και να τις θαυμάζουμε για το έργο που κάνουν.

Είμαστε όλοι μαζί σας, συνεχίστε το ιερό έργο σας!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις