Καρδαμύλη μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης!..


Καρδαμύλη η μαγευτική! Αγαπημένος προορισμός στη Μεσσηνιακή Μάνη, πόλος έλξης τουριστών, από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου

Την πρώτη φορά, πριν από ένα χρόνο περίπου, που αντάμωσα την Καρδαμύλη, ερωτεύτηκα. Ασύλληπτης ομορφιάς τοπίο, ζωγραφισμένο σε καμβά… από χέρι μεγάλου δημιουργού, με φόντο τις χιονισμένες ψηλές κορυφές του Ταΰγετου. Πώς να αντισταθώ σε αυτά τα πολύτιμα δώρα της φύσης!...

Ανανέωσα το ραντεβού μαζί της… έχοντας - σε αυτή τη δεύτερη εξόρμηση - και την κάμερα ανά χείρας, για να αποτυπώσω στο φακό, τη μαγευτική άνοιξη της Μεσσηνιακής Μάνης, στο μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της, στην ονειρεμένη Καρδαμύλη.  


Στενά δρομάκια γεμάτα χρώματα κι’ αρώματα… δένουν αρμονικά με το καθαρό γαλάζιο της θάλασσας. Καταπράσινοι ελαιώνες, κίτρινες και λευκές παιχνιδιάρικες μαργαρίτες, φρέσκια λεβάντα στις παραδοσιακές αυλές και ένας ατελείωτος διάδρομος απ’ άκρη σε άκρη διανθισμένος με μικρές και μεγάλες κόκκινες παπαρούνες. Κάπως έτσι θα είναι και ο παράδεισος…


Η Καρδαμύλη, εδώ και πολλά χρόνια, έχει τους δικούς της φανατικούς θαυμαστές, αποτελεί πηγή έμπνευσης για χιλιάδες επισκέπτες - διάσημους κι’ όχι μόνο - από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πολλοί έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι του γραφικού χωριού και απολαμβάνουν κάθε στιγμή την ενέργεια του.
Για μένα σίγουρα είναι ένας από τους πιο όμορφους τόπους που έχω μέχρι τώρα επισκεφθεί στην Πελοπόννησο. Η γαληνεμένη κρυστάλλινη θάλασσα, τα περιποιημένα σπιτάκια με τους πολύχρωμους κήπους και τα διάσπαρτα αγριολούλουδα είναι βάλσαμο στη ψυχή. Ξεκουράζομαι κι’ αναπολώ… Ανεμελιά κι’ καθαρή σκέψη. Σε αυτό το μέρος δημιουργώ, γράφω ατελείωτα, αναπνέω… φύση και μόνο φύση.


Η ευφορία αυτής της γης είναι ανεκτίμητη. Στο σύνολο της η Μεσσηνιακή ή Έξω Μάνη (ανήκει διοικητικά στο Δήμο Δυτικής Μάνης) αποτελείται από 20 χωριουδάκια, παραλιακά και ορεινά. Όλα μοιάζουν παραμυθένια. Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πέτρινα κτίσματα, απαλή υδάτινη αγκαλιά και εντυπωσιακή αποκάλυψη του βουνού.


Η Καρδαμύλη έχει τη δική της φινέτσα. Είναι κουκλίστικη! Τα σπιτάκια της με παραδοσιακές ανοιχτόχρωμες κεραμιδοσκεπές, συνάδουν με τη γενικότερη αισθητική της. Η θάλασσα λαμπυρίζει στα μάτια. Παντού μυρίζει άνοιξη. Οι πρώτοι ήχοι των τζιτζικιών διαπερνούν τους πυκνούς ελαιώνες, καλωσορίζοντας πρόωρα τον καλοκαιρινό ήλιο. Οι ανθοφορούσες βουκαμβίλιες αναρριχούνται άτακτα στους τοίχους και παίρνουν πόζες για φωτογράφηση.






Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού δεξιά και αριστερά κάνω χάζι τα καταστήματα. Καλόγουστες βιτρίνες, κοχύλια, λουλούδια, χρώματα, κάθε λογής γλαστράκι με παχουλούς πλατύφυλλους βασιλικούς κι’ άφθονο δενδρολίβανο. Κάποια από αυτά κρύβουν… ακόμη πιο χαρούμενες εικόνες στις πίσω αυλές, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου μπορείτε να απολαύσετε χειροποίητα μανιάτικα αρτοσκευάσματα με σπιτική μαρμελάδα, παρθένο τοπικό γλυκό νόστιμο μέλι ή πίτες (γλυκές - αρμυρές). Εξαρτάται από την όρεξη. Προτείνω οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή τραβηχτή Μάνης, βουτυρωμένη με λιωμένη σφέλα (λευκό τυρί Μεσσηνίας από αιγοπρόβειο γάλα, υπέροχα γευστικό) και χωριάτικες ποιοτικές χυλοπίτες με σάλτσα από φρέσκια κατακόκκινη βιολογική τομάτα και ξερή μυζήθρα (περασμένη από το τηγάνι). Για τους πιο πικάντικους στις γεύσεις… το γεμιστό λουκάνικο με πορτοκάλι, το σύγκλινο (παστό - χοιρινό - καπνιστό με διάφορα αρωματικά όπως άγριο μάραθο…) η χοιρινό κρέας (μαλακό) στο φούρνο με πατάτες και δενδρολίβανο είναι μόνο κάποιοι… από τους γαστρονομικούς πειρασμούς που θα υποκύψετε…


Το απάνεμο λιμάνι της Καρδαμύλης ενδείκνυται για ατελείωτο περίπατο και ρομάντζο. Κλείνω τα μάτια και ταξιδεύω… σε Ομηρικά και μυθολογικά χρόνια…


Αναζητώ τους αναστηλωμένους Πύργους (του Μούρτζινου και το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος), την παραλία με τα αμέτρητα λευκά και γκρι ανοιχτά ή σε πιο σκούρες αποχρώσεις βότσαλα. Ο χρόνος εκεί κυλά καρτερικά… σμιλεύοντας τη φύση και τα βράχια σε σχέδια που μένουν ανεξίτηλα στη σκέψη και στο πέρασμα κάθε εποχής…


Τουρίστες πηγαινοέρχονται με τα ποδήλατα τους στις γειτονιές και στα στενάκια θαυμάζοντας κάτω από τις χρυσαφένιες αχτίδες του βασιλιά ήλιου το απλό μεγαλείο της Καρδαμύλης.
Ταβερνάκια ακροβολισμένα πάνω στο κύμα και σε αυλές. Κάθε στάση και μια γιορτή για επισκέπτες και κατοίκους.
Απολαμβάνω παγωτό κάτω από τον ίσκιο ενός μεγάλου δένδρου και δεν σταματάω να εξερευνώ τα πάντα γύρω μου. Χαμογελώ! Σύντομα θα επιστρέψω σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Έχω ακόμη να αισθανθώ πολλά…


Γνωρίζοντας την Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη, έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης, απέχει 38χλμ. ΝΑ της Καλαμάτας. 
Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς αποτελεί ένα αξιόλογο φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση μέσα στο οποίο εντάσσονται χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας αλλά και ως ιστορικό τοπίο, λόγω της σημασίας που έχει για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και γενικότερα για την ελληνική ιστορία, επειδή η γη της - κατοικούμενη από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα - είναι πλούσια σε μνημεία όλων των εποχών και η ιστορία της πλούσια σε γεγονότα. Λίγα μόλις μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νεότερη.


Το όνομα "Καρδαμύλη" αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου και αναφέρεται στην Ιλιάδα (Ι 150) ως πρώτη από τις "επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις" που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του. Αργότερα ονομάστηκε "Σκαρδαμούλα", ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι το αρχαίο όνομα.


Στην Καρδαμύλη, κατέφυγαν πρόσφυγες από το Μυστρά, μετά την καταστροφή του το 1460 (οι οποίοι τρύπωσαν σε σπηλιές εξού και το όνομα Τρουπάκηδες), ενώ σε αυτήν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μαζί με άλλους Μανιάτες οπλαρχηγούς, σχεδίασαν την επανάσταση του 1821.
Κάτω από το μεσαιωνικό κάστρο του 12ου αιώνα και κοντά στην επάνω Καρδαμύλη, βρίσκονται οι Ελληνιστικοί θαλαμοειδείς τάφοι «Διοσκούρων», χαρακτηρισμένοι ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.


Εξαιρετικά αξιόλογο είναι το οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων, το οποίο δωρήθηκε το 1967 στο Ελληνικό Δημόσιο από τις ιδιοκτήτριές του Μαρία και Ελένη Μπουκουβαλέα, κληρονόμους των Μούρτζινων, προκειμένου να στεγάσει Κλασικό, Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο. Το 1994 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το 2000 ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης στο ΥΠΠΟ της κατοχής, χρήσης και διαχείρισης του συγκροτήματος.
Το χρονικό διάστημα 1999 - 2004 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση τμήματός του που περιλαμβάνει την τριώροφη οχυρωμένη κατοικία και τα προσκτίσματά της και η μετατροπή του σε Μουσείο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει χαρακτηρίσει - με αποφάσεις του - ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία, τα εξής:
Βάρδια (Παρατηρητήριο) Δημητρέων, Ναό Αγίου Ιωάννη, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και Οχυρό Συγκρότημα, Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, Καμάρα – Δεκούλου, Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, Αρχαία Λατομεία, Οικία Πατριαρχέα (Καταραχέα), Ναό Αγίου Δημητρίου, Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (σημερινός ενοριακός), Πυργόσπιτο Κωστοπούλου, Πυργόσπιτο Λυμπερέα, Πυργόσπιτο Πατριαρχέα, Πυργόσπιτο Φουντέα, Αρχαία Ακρόπολη, Πυργόσπιτο Πετρέα, Κοιμητηριακό Ναό Αγίων Θεοδώρων, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Ιερά Μονή Φανερωμένης, Ιερά Μονή Καράβελη ή Στριτιτσίου.

Στην περιοχή λειτουργεί Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Διαθέτει, επίσης, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Αστυνομικό Τμήμα και Περιφερειακό Ιατρείο.

Οι εκπληκτικές παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά, καθώς και οι ταβέρνες της με τα εκλεκτά και παραδοσιακά Μανιάτικα προϊόντα, αποτελούν αιτίες προσέλκυσης επισκεπτών από ολόκληρο τον πλανήτη (με πληροφορίες και από el.wikipedia.org.


Οδηγίες για να φτάσετε στη Καρδαμύλη

Θα ακολουθήσετε την καινούργια, άνετη και ασφαλή, εθνική οδό που ενώνει την Αθήνα με την Καλαμάτα (240 χιλιόμετρα) και θα συνεχίσετε παραλιακά 36 χιλιόμετρα περίπου έως την Καρδαμύλη.

Με το ΚΤΕΛ από τον Κηφισό μπορείτε να φτάσετε απευθείας έως την Καλαμάτα και έπειτα να κινηθείτε προς τη Μάνη με τοπικό λεωφορείο - 27210-28.581 (Καλαμάτα), 210-51.34.293 (Αθήνα).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ.

Που θα μείνετε

Στην Καρδαμύλη, οι επιλογές διαμονής, είναι πολλές. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες τουριστικής επένδυσης καταλυμάτων πολυτελών, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και studios για όλα τα γούστα και φυσικά για κάθε πορτοφόλι. Ανάλογα τι θέλετε.
Περισσότερες και χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές διαμονής πατήστε εδώ στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης.



Εγώ έχω βρει το στέκι μου και δεν το αλλάζω με τίποτα. Μέσα σε καταπράσινο ελαιώνα με θέα θαλασσινή και αφθονία Ταΰγετου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση να ξυπνάς το πρωί από το λαλίστατο κοκοράκι του χωριού και να απολαμβάνεις το πιο ωραίο πρωινό της ζωής σου, αγαπησιάρικα, διαβάζοντας Καζαντζάκη στο σπίτι της άνοιξης, κοντά στα μέρη που εμπνεύστηκε και ο Κρητικός συγγραφέας. Ζεστή φιλοξενία, ευγενικοί οικοδεσπότες και απίστευτο φαγητό… κάτω από ξύλινες πέργκολες πηγμένες στο γιασεμί.


Καθώς ο ήλιος δύει, αφήνοντας ιριδίζουσες λάμψεις σαν μονοπάτια πάνω στη θάλασσα, οι πρώτοι λαμπεροί αστέρες αχνοφαίνονται στον ουρανό της Καρδαμύλης, πηγή δημιουργίας ακόμη και για τους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ όπως τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, ο οποίος επέλεξε ως βασικό σκηνικό για το τελευταίο μέρος της παγκοσμίου φήμης τριλογία του «Before Midnight» (Πριν τα Μεσάνυχτα), με πρωταγωνιστή τον Ίθαν Χοκ, το σπίτι του μεγάλου «ταξιδευτή» και συγγραφέα Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011).


Γιώργο, Νάνσυ, Παύλο για εσάς! 









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις