Τα δώρα μου για ένα καλοκαίρι διαφορετικό...


Με αγάπη για εσάς!

Της Γιώτας Περήφανου

giotaperifanou@gmail.com


Καλοκαίρι! Μυρίζει αλμύρα… Πως και πως περίμενω λίγες μέρες ξενοιασιάς με υδάτινα παιχνίδια… Να φορέσω έντονο χρώμα, να μυρίσω ήλιο, να λουστώ θάλασσα και αρμυρίκι. Ήδη τα πρώτα κοχύλια στολίζουν το τραπεζάκι της βεράντας...

Άντε να ανέβουμε λίγο… το έχουμε ανάγκη. Να πετάξουμε τη μουντάδα από πάνω μας να γεμίσουμε με αισιοδοξία και γαλήνη στη ψυχή, να ρομαντζάρουμε, να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε περισσότερο...

Πριν από τρία χρόνια είχα δημοσιεύσει μια έρευνα που έκανε θραύση στο εξωτερικό, για τα δέκα πολύτιμα δώρα ζωής που όλοι οφείλουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Δεν εννοώ ατελείωτες διακοπές και κραιπάλες κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι. Καλές και αυτές οι στιγμές...  δυστυχώς με τη πρώτη ψιχάλα του φθινοπώρου εύκολα ξεθωριάζουν. 

Περπατήστε σε βάθος ακόμη και σε δύσβατα μονοπάτια στη ψυχή σας και φέρτε φως στην καθημερινότητα σας. Δύσκολο, το ξέρω!. Όχι όμως και ακατόρθωτο!.. Σκεφθείτε δημιουργικά! Είμαι σίγουρη πως όλοι έχετε λαμπρές ιδέες… Περπατήστε έστω και μισή ωρίτσα την ημέρα. Όσο δύσκολο και αν είναι το πρόγραμμα… πάντα υπάρχει χρόνος για προσωπική ηρεμία και άσκηση. Έρωτας!... Θέλει ποιότητα, φαντασία και φυσικά ρομαντικά πασπαλίσματα. Δεν θα σας κουράσω περισσότερο… 

Επιστήμονες αναλύουν εκτενώς τα δέκα πολύτιμα δώρα ζωής που πρέπει όλοι να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Μεταξύ μας… αυτό το καλοκαίρι νιώθω πιο έτοιμη… να τα ακολουθήσω πιστά!

1. Αισιοδοξία 

Διαλογιστείτε… κάνει καλό. Παρά το δύσκολο πρόγραμμα σας, αφιερώστε λίγα λεπτά την ημέρα για περισυλλογή και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Έρευνα έδειξε πως μια ομάδα ενηλίκων που διαλογίζονταν κατά μέσο όρο έξι ώρες και 13 λεπτά κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων, κατάφερε να αναπτύξει πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας που συνδέονται με θετικές διαθέσεις. 
Αισιοδοξία λοιπόν και η ζωή μπορεί να γίνει όμορφη, αρκεί να το θελήσετε… 

2. Γαλήνη 

Επιστήμονες από την Ιρλανδία και τον Καναδά, ανακάλυψαν πως όταν μερικά ποντίκια στο εργαστήριο τους, έφαγαν γιαούρτι, απέκτησαν πιο ήρεμη συμπεριφορά κάτω από πιεστικές καταστάσεις. 
Το μυστικό λοιπόν για γαλήνια συναισθήματα είναι το γιαούρτι. Φάτε ποσότητες!!! 

3. Δημιουργική Σκέψη 

Εθελοντές εργάστηκαν σε αίθουσες οι οποίες φωτίζονταν από μια μόνο λάμπα πυρακτώσεως και κατάφεραν με μεγαλύτερη επιτυχία να λύσουν διάφορα προβλήματα που απαιτούσαν σκέψη και μελέτη. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες ο συμβολισμός του βολβού της λάμπας, - που οδήγησε σε λαμπρές ιδέες ανθρώπους που έμειναν στην ιστορία - μπορεί να επηρεάσει διακριτικά τη συμπεριφορά και να βοηθήσει να σκέφτεστε καλύτερα και πιο δημιουργικά. 

4. Αίσθημα σύνδεσης 

Τι σχέση μπορεί να έχει η κοτόσουπα με τη ψυχολογία μας; Μεγάλη! Προπτυχιακοί φοιτητές που θεωρούσαν τη σούπα κοτόπουλο ένα αρκετά γευστικό γεύμα και στη συνέχεια τη τίμησαν δεόντως, σημείωσαν υψηλό σκορ απαντώντας εύστοχα σε ψυχολογικό τεστ σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν δοκιμάσει τη σουπίτσα. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δόθηκε στους φοιτητές κάποιο απόσπασμα κειμένου που εμπεριείχε τη λέξη incl. Όσοι φοιτητές έφαγαν σούπα, κατάφεραν να μετατρέψουν τη λέξη σε μία που έχει το νόημα της σχέσης, όπως include (για παράδειγμα). 

Το πιάτο φαίνεται πως τους προσέδωσε αισθήματα σύνδεσης και ενότητας. 

5. Fitness (Διατροφή και Άσκηση) 

Ένα πείραμα στα ποντίκια, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας, της επικατεχίνης (ποσότητα που υπάρχει σε περίπου πέντε γραμμάρια μαύρης σοκολάτας) τα οδήγησε σε αλλαγές παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από την άσκηση, ακόμα και όταν αυτά δεν ήταν ενεργά. 
Συγκεκριμένα οι μυς τους αντιστάθηκαν καλύτερα στην κόπωση και ήταν ικανά να τρέξουν σε διάδρομο χωρίς προηγούμενη άσκηση ή εκπαίδευση. Τα ποντικάκια απέκτησαν φυσικές αλλαγές και ήταν έτοιμα για δράση… 

6. Καλύτερο σεξ 

Μια σχετικά πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Kinsey σε ετερόφυλα ζευγάρια, αποκάλυψε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η σωματική στοργή ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις. 
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ικανοποιημένες από τη σχέση τους κυρίως αν νιώθουν τα φιλιά και τη ζεστασιά της αγκαλιάς του συντρόφου τους, ακόμη και αν το σεξ δεν ακολουθεί αμέσως. 

7. Ζωτικότητα 

Η απόδραση στη φύση, έστω και για 20 λεπτά (την ημέρα), είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο μυστικό της ζωτικότητας. Αν όμως δεν έχετε αυτή την πολυτέλεια, νιώθετε συχνά κουρασμένοι και ο χώρος στον οποίο βρίσκεστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σας δημιουργεί νεύρα και μελαγχολία, τότε ακόμη και νοερά… φανταστείτε πως μυρίζετε ανθισμένο γιασεμί ή απολαμβάνετε τα καταγάλανα νερά της θάλασσας.
Ακόμη και αυτό το «ταξίδι» με τη σκέψη από το γραφείο ή το σπίτι σας αυξάνει εντυπωσιακά τα επίπεδα της ενέργειας και της ζωτικότητας. Δοκιμάστε το!

8. Μακροβιότητα 
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από περίπου 10.000 ενήλικες και για 50 χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο εθελοντισμός, ειδικά για τα αλτρουιστικά κίνητρα, μπορεί να έχει το ρόλο του ναυαγοσώστη σε κάθε μας πρόβλημα. Τα άτομα που διέθεσαν λίγο από το χρόνο τους βοηθώντας τους άλλους, κατάφεραν να ζήσουν περισσότερα χρόνια, καθώς το έκαναν ως επί το πλείστον για τη δική τους ικανοποίηση. Με την προσφορά στα κοινά προσθέτετε και δέκα χρονάκια ζωής επιπλέον. Δεν είναι και άσχημα! 

9. Ευδαιμονία 

Ευτυχία! Μια ομάδα ερευνητών ζήτησε από τους εθελοντές να θυμηθούν τη τελευταία φορά που ξόδεψαν χρήματα για τον εαυτό τους, για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή για τους άλλους γενικότερα. 
Για να μιλήσουμε πιο επιστημονικά οι εθελοντές έπρεπε να αξιολογήσουν το επίπεδο ευτυχίας τους και το πόσο χαρούμενοι ένιωθαν κάνοντας δώρα στον εαυτό τους και στους φίλους, έχοντας μάλιστα την επιθυμία να ξοδέψουν και άλλο. 
Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μεταξύ ευδαιμονίας και αυτού που προσφέρει δώρα στον εαυτό του ή στους άλλους, υπάρχει «θετική αντίδραση». 

10. Μια πιο υγιεινή διατροφή 

Μετά από ανάλυση σε 1.000 νοικοκυριά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγοραστές που χρησιμοποίησαν στις συναλλαγές τους πιστωτική κάρτα είχαν τη τάση να επιλέξουν τσιπς, μπισκότα και άλλα πρόχειρα φαγητά. Άρα σύμφωνα με τη θεωρία, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μετρητά αντί πλαστικού χρήματος είναι λιγότερο πιθανό να δαπανήσουν για ανθυγιεινά προϊόντα. Έτσι θα βάλουν στο πρόγραμμα μια πιο υγιεινή διατροφή που θα αλλάξει και τη γενικότερη στάση ζωής τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις